Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2016 yılı için çiftçilere yapılması planlanan toplam 11 milyar 644 milyon liralık tarımsal destekleme ödemesinin %71’ini yılın ilk altı ayında yaptı. Çiftçilere, Ocak-Haziran döneminde 8 milyar 270 milyon lira ödendi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarımsal destekleme ödemelerine ilişkin olarak yazılı bir açıklama yaptı.
Çelik, açıklamasında şunları kaydetti:
“2016 yılı tarımsal destekleme ödemeleri kapsamında, dün (24 Haziran Cuma günü) 554 milyon liralık hibe desteği ödemesi yapıldı.
Bu kapsamda yağlı tohumlu bitkiler için 136 milyon TL, süt tozu için 14 milyon TL, hububat için 80 milyon TL, fındık alan bazlı desteği için 14 milyon TL, çay budama tazminatı için 145 milyon TL ve dane mısır için 165 milyon TL çiftçilerimizin hesaplarına yatırıldı.
Ocak ayından bu yana çiftçilerimize toplam 8 milyar 270 milyon liralık destekleme ödemesi yaptık. Bu ödemelerle birlikte 2016 yılı için planlanan toplam 11 milyar 644 milyon TL’lik tarımsal desteğin yüzde 71’ini ödemiş olduk.”
Bursa iftarında çiftçilerle buluştu
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Bursa Uluslararası Tekstil ve Ticaret Merkezinin (BUTTİM) açık alanında ise Bursalı çiftçilerle iftar programında bir araya geldi.
Konuşmasında, dünyanın tarımı yeniden keşfetmeye başladığını vurgulayan Çelik, “AB ülkeleri bütçelerinin yüzde 40’ını tarıma ayırıyor. Allah’ın izniyle biz de 11,6 milyar lirayı tarıma ayırıyoruz ama buradaki çiftçi tablosunu görünce daha fazlasını hak ettiğinizi düşünüyorum.” dedi.
Gelişmiş ülkelerin kendi topraklarının yanında diğer ülkelerden arazi kiralamaya başladığını vurgulayan Faruk Çelik, “Amerika, Çin, Hindistan ve Ortadoğu ülkeleri, 200 milyon hektar araziyi Afrika ve başka ülkelerden kiraladılar. Tarımın gelecekte ne kadar önemli olacağını, su, enerji ve gıdanın ne kadar önemli olacağını bildikleri için arazi kiralamaya gittiler.” açıklamasında bulundu.
Faruk Çelik: “İnsanlarımıza sağlıklı gıdalar sunacağız”
Yeni bir kanun getirmeye hazırlandıklarını belirten Çelik, “Türkiye’de ekilmeyen bir metrekare arazi kalmayacak, Türkiye’de her yer ekilecek. Bunu yapacağız ama dünyadan gelişmiş verimli toprakları kiralamamıza da bu engel teşkil etmemelidir. İnsanlarımıza sağlıklı gıdalar, besinler sunacağız. Şu anda 24 milyon hektar arazimiz var ve amacımız bunu küçültmek değil, büyütmek. Tarıma elverişli arazileri daha da geliştireceğiz. 184 ovamızı tarımsal sit alanı ilan edeceğiz ve bu ovalara beton değil fidan dikeceğiz.” diye konuştu.
Yeni dönemde Havza Bazlı Destekleme Modelini hayata geçireceklerini aktaran Çelik, “Nerede hangi imkanlar var? Toprağımızın özelliği ne? Ne ekmemiz gerekiyor? Bunları 900 ilçemizle görüşerek Ağustos ayında ilan edeceğiz ve bu aydan itibaren inşallah bu modeli yürürlüğe koyacağız.” ifadelerini kullandı.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(9)