5 milyon mükellefi ilgilendiren varlık barışı düzenlemesi kapsamı daraltılarak yasalaştı. CHP’nin “Türkiye kara para cenneti olur” şeklindeki itirazlarını dikkate alan hükümet, ‘yurtdışında sahip olunan gemi ve yatların Türkiye’ye vergisiz getirilmesi” düzenlemesinden vazgeçti. Meclis’ten geçen yasa kapsamında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, tarımsal amaçlı kooperatiflere veya bu kooperatiflerin ortaklarına kullandırılan krediler de yeniden yapılandırılacak.
30 Haziran 2016 itibarıyla ödenmemiş olan vergi, prim borçlarına, gümrük vergi borçlarına 18 aya kadar yeniden yapılandırma getiren yasa teklifi Meclis’te kabul edildi.
Varlık barışında kapsam daraltılarak, yurtdışından getirilecek varlıklar arasında sayılan gemi, yat ve su araçları kapsam dışına çıkarıldı. Yurtdışından diğer kişilerin nam ve hesabına varlık getirilmesine ilişkin düzenlemeden ise vazgeçildi.
SGK alacakları yapılandırma kapsamında
90 milyar TL’lik vergi alacağının yeniden yapılandırılmasını öngören düzenlemeden 5 milyona yakın mükellefin yararlanması bekleniyor. Sosyal güvenlik primlerinde ise yaklaşık 72 milyar liralık tutarın yapılandırılması öngörülürken, vergi ve prim olarak toplamda yaklaşık 162 milyar TL’lik tutar yeniden yapılandırılacak. Kabul edilen yasa teklifiyle trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti, RTÜK idari para cezaları, YURT-KUR öğrenim ve katkı kredisi alacakları, SGK ve belediyelerin alacaklarının da yeniden yapılandırılmasını öngörüyor.
Muhalefetin itirazı dikkatte alındı
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Binali Yıldırım ile görüşmesinde itirazlarını dile getirmesiyle, varlık barışı düzenlemesinde değişikliğe gidildi. Buna göre, muhalefetle varılan uzlaşmayla varlık barışı maddesinde yer alan “yurtdışında sahip olunan gemi ve yatların Türkiye’ye vergisiz getirilmesi” düzenlemesinden vazgeçildi. Sadece yurtdışındaki para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının getirilmesi kanun kapsamında kaldı. Yurtdışındaki varlıkların “diğer kişilerin nam ve hesabına getirilebilmesi” düzenlemesi de metinden çıkarıldı.
Tarım Bakanlığınca kullandırılan kredilerde yapılandırma
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, tarımsal amaçlı kooperatiflere veya bu kooperatiflerin ortaklarına 30 Haziran 2016 tarihinden önce kullandırılan ve bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla muaccel hale gelen krediler ile müteakiben yeniden yapılandırılan kredi alacaklarının bakiye asılları ile ödenmeyen alacağın vadesinin başlangıç tarihi itibarıyla bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar Bakanlıkça bu Kanunun yayımlandığı tarihte kredilere uygulanan sözleşme faiz oranı olan yıllık %3 oranı esas alınarak hesaplanacak tutarın; bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il müdürlüklerine başvuruda bulunularak ilk taksit 2016 yılı Kasım ayından başlamak üzere ve her yıl ilk taksitin tekabül ettiği ayda toplam beş eşit taksitte ödenmesi şartıyla bu alacakların ödenen kısmına isabet eden fer’ilerin tahsilinden vazgeçilecek.
(2)