Bakanlar Kurulu’nun 2017 Yılında Sulama Birliklerince İşletilen Sulama Tesislerinde Uygulanacak Su Kullanım Hizmet Bedeli Tarifelerine İlişkin Kararı, 30 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlandı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca hazırlanarak Bakanlar Kurulu tarafından yürürlüğe konulan Karara göre, 2017 yılında su kullanım hizmet bedeli alınacak olan ve sulama birliklerince işletilen sulama tesisleri, beş ayrı grup halinde belirlendi.
Su kullanım hizmet bedeli
Sulama birlikleri, sulama tesislerinden faydalananlardan alınacak su kullanım hizmet bedellerini denk bütçe esaslarına göre Karar’da belirtilen işletme ve bakım ücret tarifelerinden az olmamak üzere belirleyecekler. Karar’daki tabloda, sulama birliklerince 2017 yılında su kullanım hizmet bedelinin belirlenmesinde eşik değeri olarak alınacak işletme ve bakım ücret tarifeleri, ürünlere göre belirlendi.
Su kullanma tarifeleri
Karara göre su kullanım hizmet bedeli, her bitkinin yıl içindeki yetişme süresine göre tespit edilecek. Bir yıl içinde aynı parsele, mevcut ürünün hasadı yapıldıktan sonra yenisi ekildiğinde, bu bitkilerin her biri için ayrı ayrı su kullanım hizmet bedeli uygulanacak.
Su kullanım hizmet bedelleri, sulamaların bir kısmında bulunabilen kadim su kullanma haklarına bakılmaksızın eşit olarak uygulanacak.
Yeraltı kuyu suları
Sulama mevsimi boyunca herhangi bir sebeple yeterli sulama suyu verilemediğinde, bu alanlara birlik meclisinin kararı ve DSİ Bölge Müdürlüğünün onayıyla, verilen su miktarı ve birim alandan alınan bitki verimi de dikkate alınarak tespit edilecek faydalanma oranı ile tarifedeki su kullanım hizmet bedeli çarpılarak bulunacak miktar, su kullanım hizmet bedeli olarak uygulanacak.
Sulama alanı içerisinde çiftçilerin kendi yeraltı suyu kuyularıyla suladıkları sahalara, tüm gruplarda 5,00 TL/da bedel uygulanacak.
(7)