Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Korkut’a göre, sokakta satılan çiğ süt tüketiciler için tehlikeli, güvenli olması amacıyla fazla kaynatılan süt ise besin değerini kaybediyor.
21 Mayıs Dünya Süt Günü nedeniyle, süt, sütün faydaları ve sağlıklı süt tüketimi gibi konular geçtiğimiz günlerde sıkça konuşuldu.
21 Mayıs Dünya Süt Günü
Uluslararası Sütçülük Federasyonu (IDF)’nun 1956 yılında aldığı kararla 21 Mayıs, üye ülkelerin tamamında Dünya Süt Günü olarak kutlanıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kararıyla ülkemizde de 1991 yılından bu yana 21 Mayıs Dünya Süt Günü ve 21-25 Mayıs tarihlerini kapsayan Dünya Süt Haftasında, süt hakkında toplumu bilinçlendirmek ve özellikle okul çağındaki çocuklara süt tüketim alışkanlığı kazandırmaya yönelik çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
Çiğ süt, sokak sütü tükeciler için risk yaratıyor
Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Korkut, ”Ülkemizde çok az süt tüketiliyor ve kullanılan sütlerin yüzde 40’ı açıkta satılıyor. Açık süt birçok hastalığa neden olabiliyor” dedi. Açıkta satılan sütlerin hiçbir denetim ve kontrolden geçmediğini hatırlatan Korkut, halk arasında “çiğ süt daha doğal ve sağlıklıdır” gibi doğru olmayan bir algı oluştuğunu söyledi.
Tüketicinin sağlıklı gıdaya ulaşmasını hedefleyen Ambalaj Sanayicileri Derneği, sütteki tehlikeye dikkat çekti. Sadettin Korkut, pastörize edilmeyen, ambalajsız sütün her zaman riskli olduğunu anlatarak “Fazla kaynatıldığında ise besin değerini büyük ölçüde kaybediyor. Çocuk, yaşlı, kadın, erkek herkesin temel besin maddesi olan süt ve süt ürünlerini bilinçli tüketmeliyiz. Kaynağını ve hangi şartlarda taşındığını ve muhafaza edildiğini bilmediğimiz, kontrol edemediğimiz sütler sağlık için büyük tehlike oluşturuyor. Sağlık için özellikle sütte ve süt ürünlerinde, etiketinde doğru bilgiler olan ambalajlı ürünler tercih edilmelidir” dedi.
Çiğ süt ve sokak sütü sağlık sorunlarına yol açabilir
Korkut, Türkiye’de birçok tüketicinin ‘daha sağlıklı’ diyerek tercih ettiği açık süt konusuna değinerek, “Anadolu’da çok yaygın olan, büyük şehirlerimizde sitelerin kapısına kadar gelen açık sütlerin kaynağını çok iyi sorgulamalıyız. Satın alınan açık sütün, sağlık sorunlarına yol açabileceğini dikkate almalıyız. Türkiye’de süt ve süt ürünlerinde merdiven altı üretim neredeyse yüzde 40’a ulaştı. Gıda güvenliği emek ve yatırım istiyor. Büyük ve güvenilir firmalar bu yatırımı yapıyor. Açıkta satılan süt ve süt ürünleri ile soğutucu bulunmayan satış noktalarından uzak durun” diye konuştu.
Tüketicileri açık süt ve konusunda dikkatli olmasını isteyen Korkut şunları söyledi: “Ambalaja giren sütleri satın alırken etiketli ürünler tercih edilmeli. Sağlığa uygun olmayan ambalajlarda satışa sunulan gıda maddeleri son derece riskli. Denetimsiz satılan sütte karşılaşılan büyük sorunlardan birisi de budur. İstanbul’da günde yaklaşık 500 ton sokak sütü satıldığını tahmin ediyoruz. Sokakta, çarşıda, açıkta gıda ambalajına uygun olmayan renkli kutularda ‘doğal süt’ iddiasıyla ürün satışı olduğunu görüyoruz. Kayıt dışı ürünlerden uzak durmak her şeyden önce sağlıklı gıda tüketiminin ilk şartıdır. Unutmayalım ki, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın izniyle üretim yapan, yasal standartlara uygun ambalajlarda satışa sunulan ürünleri tüketme konusunda daha bilinçli davranmalıyız. Her zaman söylediğimiz gibi, satın aldığınız ürünün ambalajı onun güvencesidir. Ambalaj üzerindeki etiket ürünün içeriğini anlatır. Sağlık için özellikle sütte, etiketinde doğru bilgiler olan ambalajlı ürünler tercih edilmelidir. Halkımızı bu konuda duyarlı ve bilinçli olmaya çağırıyoruz.”
Türkiye’de süt tüketimi
Gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında ülkemizde süt ve süt ürünleri tüketiminin arzu edilen düzeyde olmadığını vurgulayan Korkut; ”İrlanda, Finlandiya, İngiltere ve İzlanda’da kişi başına içme sütü tüketimi 100 litrenin üzerinde. Ülkemizde yıllık kişi başı süt tüketimi 24 litre düzeyinde. Ve bunun kişi başı sadece 15 litresi paketli ve işlenmiş sade süt olarak tüketiliyor,” dedi.
Türkiye’deki süt üretimi, 2014 yılından 2015’e fazla bir değişim göstermedi. 2014 yılında 18 milyon 630 bin 859 ton olan toplam süt üretimi, geçen yıl yüzde 0,1 oranında artışla, 18 milyon 655 bin ton olarak gerçekleşti.
(37)