Çiğ süt ve peynir gıda güvenliği riski teşkil ediyor. Bir araştırmaya göre pastörize edilmemiş, ısıl işlem görmemiş sütten üretilen süt ürünleri tüketimi zehirlenme vakalarına neden oluyor.
Çiğ süt ve peynir önemli bir gıda güvenliği riski teşkil ediyor. Yeni bir araştırmaya göre pastörize edilmemiş süt ürünleri tüketimi zehirlenme vakalarına neden oluyor.
Çiğ süt ürünleri tüketenlerin zehirlenme riski 840 kat fazla!
ABD’de yapılan araştırma, pastörize edilmemiş süt ürünlerini tüketenlerin zehirlenme ihtimalinin, pastörize edilmiş süt ürünleri tüketenlere kıyasla 840 kat fazla olduğunu gösterdi.
2015 yılında, ABD’de STEC, Salmonella, Listeria monocytogenes ve Campylobacter gibi mikroorganizmaların bulaştığı çiğ süt ürünleri, salgına bağlı 761 hastalığa ve 22 hastaneye kaldırılma vakasına yol açtı.
Bu vakaların %96’sının nedeni çiğ süt ürünleri, %95’inden fazlası ise salmonellosis ve campylobacteriosis (ilgili bakterilerin neden olduğu hastalıklar) olarak belirlendi.
Yılda 700 zehirlenme vakası önlenebilir
Tüm süt ve peynirler pastörize edilerek tüketilseydi, 761 zehirlenmenin 732’si, 22 hastane vakasının 21’i önlenebilirdi. Pastörize edilmemiş süt ürünü zehirlenmelerinin çoğu, çiftlikte yaşanan patojen (zararlı) mikroorganizma bulaşası nedeniyle ortaya çıkıyor.
Araştırmanın başındaki isim olan ve yönetim danışmanlığı firması EpiX Analytics’te uzman kıdemli danışman olan Dr. Solenne Costard’a göre, ekibin amacı salgın takip verilerine dayalı bir analiz yapmaktı.
Dr. Costard, “bu sayede güvenilir veri kaynaklarına dayalı risk tahminler yapma olanağı bulduk ve analizimizdeki varsayım sayısını en aza indirdik. Bu çalışma, çiğ süt ve peynir tüketmenin önemli bir gıda güvenliği riski ortaya çıkardığını açıkça gösteriyor. Pastörize süt ürünleri tüketerek bu risklerden kolayca kaçınmak mümkün. Bu çalışmanın, tüketicilerin süt ürünlerin konusunda güvenilir tercihler yapmasına yardımcı olacağını ümit ediyoruz.” şeklinde konuştu.
ABD’de pastörize edilmemiş süt toplumun %3,2’si tarafından, pastörize edilmemiş sütten yapılan peynir ise toplumun %1,6’sı tarafından tercih ediliyor.
Araştırma detayları
Araştırmacılar, ABD’deki Ulusal Salgın Bildirme Sistemi’ne (NORS) ait salgın verilerini kullanarak salgın ve hastaneye yatma vakalarını belirledi. Ekip 2009-2014 yılları arasında, kaynağı süt veya peynir olan tüm Campylobacter, Salmonella, STEC veya L. monocytogenes zehirlenmesi vakalarını çalışmaya dahil etti.
(173)