Bakanlar Kurulu, Türkiye’den Çin’e İhraç Edilecek Süt Ürünlerinin Veteriner ve Sağlık Şartları Konusunda Protokolü onayladı. Söz konusu karar, 8 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlandı.
Türkiye Cumhuriyeti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Çin Halk Cumhuriyeti Kalite Kontrolü, Denetim ve Karantina Genel İdaresi arasında 14 Kasım 2015 tarihinde Antalya’da imzalanan Türkiye’den Çin’e İhraç Edilecek Süt Ürünlerinin Veteriner ve Sağlık Şartları Konusunda Protokolün Onaylanması Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı, 8 Nisan 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı.
Protokolde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (GTHB) ile Çin Halk Cumhuriyeti Kalite Kontrolü, Denetim ve Karantina Genel İdaresi’nin (AQSIQ) dostane görüşmeler sonucunda Türkiye’den Çin’e ihraç edilen süt ürünlerinin halk ve hayvan sağlığı şartlarına ilişkin olarak belirtilen şartlarda mutabık kaldıkları kaydedildi. Buna göre;
GTHB, Çin’e ihraç edilecek süt ürünlerinin denetiminden, karantina ve sağlık sertifikalarının düzenlenmesinden sorumlu olacak.
GTHB, süt hayvanlarının sağlığı, süt ürünü üreticileri, süt ürünü güvenilirliği, hijyen ve kalitesi ile birlikte ihraç edilen süt ürünlerine ilişkin denetim ve karantina şartları, yöntemleri, prosedürleri ve standartları kapsayan Kanun ve Yönetmelikleri AQSIQ’ya sağlamakla sorumlu olacak. GTHB, taklit edilemeyen resmi belge üzerinde resmi mühür ve sağlık sertifikası örneği hazırlayacak. Resmi mühür ve sertifika örneğinde olabilecek herhangi bir değişiklikte en az bir ay öncesinden AQSIQ bilgilendirilecek.
Bakanlık, AQSIQ’ya, protokolde listelenen hastalıklarla ilgili koruma ve kontrol sistemi hakkında bilgi sağlamak ve söz konusu hastalıklar ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü tarafından bildirimi zorunlu olan hayvan hastalıklarına ilişkin durumu AQSIQ’ya bildirmekle sorumlu olacak. GTHB, ulusal kalıntı izleme planı ve kalıntı izleme raporunu, söz konusu kuruma düzenli olarak sunacak. AQSIQ, gerektiği takdirde Türkiye tarafından sağlanacak destekle yerinde denetim için Türkiye’ye uzmanlar gönderebilecek.
İnek sütü ve süt ürünleri ihraç edilebilecek
Protokole göre, Türkiye Çin’e sadece inek sütü ve inet süt ürünleri ihraç edecek. GTHB bunun için çiğ sütün sağlıklı süt ineklerinden edilmesini ve hastalıklara ilişkin şartlara uyulmasını sağlayacak etkili bir sistem kuracak. Türkiye tarafından ihraç edilen sütün ürünlerinin süt bileşenleri, Türkiye dışında herhangi bir ülkeden (bölgeden) ise süt bileşenlerinin menşe ülkesi, Çin’e süt ürünü ihracatı için izinli olacak.
Çiftlik şartları
Çin’e ihraç edilen süt ürünleri için çiğ sütün elde edildiği süt hayvanları için çiftlik koşulları da şöyle belirlendi:
Şap hastalığı karantina kısıtlaması bulunan çiftliklerde, kısıtlamalar en az iki ay öncesinden kaldırılmış olacak.
Çiftliklerde Şarbon, Sığır Vebası, Rift Vadisi Humması, Bulaşıcı Sığır Plaropnömonisi, BSE hastalığı hiç görülmemiş olacak.
Süt çiftliklerinde brüselloz, paratüberküloz ve tüberküloz klinik olarak görüşmemiş olacak.
Çiftlikler GTHB veya GTHB tarafından tanınan üçüncü tarafın denetimi altında olacak.
Hayvanlar, Türkiye ve Çin tarafından yasaklanan yemlerle beslenmemiş olacak.
GTHB tarafından oluşturulan ulusal kalıntı izleme planı uygulanacak ve üretim tesislerinin çiğ sütü analiz etmesi talep edilecek. Plana ve çiğ süt analiz sonuçlarına göre, Çin’e ihraç edilecek süt ürünü, ilaçlar, insan sağlığına zararlı kimyasal kalıntılar, diğer toksik ve zararlı madde kalıntılarını içermeyecek.
Çin, üretim tesislerini kayıt altına alacak
Çin’e süt ürünleri ihracat eden üretim tesisleri, GTHB tarafından onaylanmış veya kayıt altına alınmış ve GTHB denetimi altında hayvan ve halk sağlığı yönünden Çin Halk Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti’nin şartlarına uygun olacak. Üretim tesisleri ÇHC Sertifikasyon ve Akreditasyon İdaresi (CNCA) tarafından kayıt altına alınacak ve CNCA tarafından kaydedilmeyen süt ürünü üretim tesislerinin ürünlerinin Çin’e ihracatına izin verilmeyecek.
Söz konusu şartların karşılanmasında resmi veteriner hekimler başta olmak üzere GTHB’nin resmi denetçileri tarafından çiftlikler ve üretim tesislerinde gerekli denetimler yapılacak.
Çin’e gönderilen süt ürünleri, uluslararası hijyen standartlarına uygun olarak yeni materyaller ile ambalajlanacak ve paketlenecek.
Protokolde Çin’e ihraç edilecek süt ürünü olarak, ana hammadde olarak sütten üretilmiş gıdaya ve süt esaslı bebek mamasına (ağız sütü ve ağız sütü ürünleri hariç) atıfta bulunuluyor. Bu ürünlerin ısıl işleme tabi tutulduğu garanti edilecek.
Tarafların 6 ay öncesinde yazılı olarak diğer tarafa bildirmek suretiyle feshedebileceği ve tarafların iç onay prosedürlerinin tamamlandığını bildirmeleri ile yürürlüğe girecek olan Protokol, 3 yıl süreyle yürürlükte kalacak. Taraflardan biri protokolü sona erdirme niyetini, en az 6 ay öncesinden bildirmediği takdirde de, üçer yıllık periyotlarla kendiliğinden yenilenecek.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(20)