Sağlıklı bir yaşam için başta kalsiyum olmak üzere birçok mineral ve vitaminden zengin bir besin kaynağı olan peynirin sıkça tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Uzman Diyetisyen Gizem Keservuran, bazı peynir çeşitlerinin etten bile daha fazla protein içerdiğini ve her zaman sofraların baş tacı bir besin olması gerektiğini kaydetti.
Gizem Keservuran, sağlıklı bir yaşam için peynir tüketmenin çok önemli olduğunu belirterek, bazı peynir çeşitlerinin etten bile daha fazla protein içerdiğini belirtti. Keservuran, peynir tüketmek için birçok sebebin olduğunu vurgulayarak, “Peynirin her zaman sofralarımızın baş tacı bir besin olmalı” dedi.
Keservuran, şunları kaydetti: “Lezzeti dışında peynir tüketmemiz için sağlık açısından da bir çok sebep var. Örneğin, hamilelik döneminde ve kemik erimesinde proteinin yanı sıra yüksek kalsiyum ihtiyacı, peynirin içerdiği zengin kalsiyum ile karşılanabilir. Tabii hamilelerin kalsiyum ihtiyacının daha yüksek olduğunu unutmayalım. Tuz miktarı da azaltılmış peynirler anne adayları için vazgeçilmez besin kaynakları.
Çocukların için en ideal besin
Peynirin Ph seviyesini kontrol edebildiğinden diş için de iyi bir koruyucu. Sadece kemik ve kas gelişimi değil, ağız ve diş sağlığı için özellikle gelişme çağındaki çocuklar mutlak surette peynir tüketmeli. Kalsiyum, kemik ve diş sağlığı için önemli bir mineraldir. Özellikle süt sevmeyen çocuklar için peynirin içeriğindeki kalsiyum çok kıymetli. Kalsiyum; sinir sistemi çalışmasında, kasların kasılmasında ve kanın pıhtılaşmasında görev alır. Çocukların kemik gelişimi için kalsiyum almaları önemli. Kalsiyum ve fosfor beraber çalışarak etkinlik gösterirler. Bu nedenle, bu iki mineralin birlikte olduğu peynir, iyi bir seçimdir. Çocukların beslenme çantalarına mutlaka peynir konulmalıdır.
Kemik erimesine karşı peynir
Kemiklerimiz 30-35 yaşına kadar kalsiyum depolar, sonra özellikle de kadınlarda menopoz öncesi dönemde başlayıp menopozda hızlanmak üzere kemikte kayıplar başlar. Dolayısıyla sağlıklı peynir seçimi kemik erimesine karşı koruyucudur. Peynir yiyerek vücudumuzun günlük kalsiyum ihtiyacının büyük bölümünü karşılayabiliriz.
Peynirin sahip olduğu besin değerleriyle vücudumuz için adeta koruyucu bir ilaç görevini üstleniyor. Yağda eriyen A, D, E ve K vitaminleri için iyi bir kaynak olan peynir; kalp, kanser ve sinir hastalıklarından korunmak için de ilaç görevini üstlenmektedir.
Her damak tadına uygun peynir
Ülkemizin peynir çeşitliliği bakımından şanslı bir coğrafya. Her zevke hitap eden peynir çeşitleriyle sağlıklı beslenmek mümkün.”
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(49)