Metro Toptancı Market, Türk Patent Enstitüsü tarafından düzenlenen 5. Türk Patent Ödülleri’nde, bu yıl ilk defa verilen Coğrafi İşaret Tanıtımına En Fazla Katkı Sağlayan Firma Ödülü’nün sahibi oldu.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türk Patent Enstitüsü tarafından, sınai mülkiyet hakları konusunda toplumda farkındalık yaratılması, sanayiciler, akademisyenler ve diğer tüm kesimlerce inovasyona daha fazla önem verilmesi amacıyla düzenlenen 5. Türk Patent Ödülleri, Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenen törenle verildi.
Törendeki konuşmasında 2011 yılından bu yana Avrupa’da en fazla marka başvurusu yapılan ülkenin Türkiye olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl 110 bin marka başvurusuyla aynı başarının devam ettiğini söyledi. Erdoğan, “Bu veriler Türk insanının kendi markasını oluşturma arzusunu ve girişimci ruhunu açık bir şekilde ortaya koyuyor. Bu azmin önünde hiçbir gücün durması mümkün değildir. Yeter ki önünü açalım ve desteklerimizi verelim. Sadece sınai mülkiyet verilerine bakarak dahi kabını sığmayan bir Türkiye’yi görebilirsiniz. Büyüyen, gelişen ve sağlam adımlarla ilerleyen Türkiye gerçeğini artık tüm dünya görüyor. Türkiye artık eski Türkiye değil. Ayağına her çelme takıldığında yere kapaklanan, küçük manipülasyonlarla krizlere sokulan, istikrarı pamuk ipliğine bağlı Türkiye artık yok. Yeni Türkiye yolunda kararlılıkla yürüyoruz. Ülkemizin ihracatını 500 milyar dolara ulaştırmadan bize rahat yok. Allah’ın izniyle 2023 hedeflerimize mutlaka ama mutlaka ulaşacağız. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın” dedi.
Ülkenin 7 bölgesinden 7 coğrafi işaretin tanıtımının yapıldığını aktaran Erdoğan, coğrafi işaret farkındalığına katkı sağlayan bir firmaya da ödül vereceklerini, bunların hepsinin önemli ve sevindirici gelişmeler olduğunu ifade etti. Önümüzdeki dönemde bir yandan halen 189 olan tescilli coğrafi işaret sayısının arttırılması diğer yandan da tüm coğrafi işaretlerin dünya çapında tanınmasını sağlayacak çalışmaların yürütülmesi gerektiğine dikkati çeken Erdoğan, “Türkiye’nin sahip olduğu değerleri hem içeride hem dışarıda daha güçlü şekilde korumanın zamanı gelmiştir. Geçmişte yiyecekten motiflere kadar bizim sahip çıkmadığımız pek çok değerimizin başkaları tarafından uluslararası patentler yoluyla nasıl sahiplenildiğini çok iyi hatırlıyoruz. Artık bu ayıpları ortadan kaldırmak mecburiyetindeyiz. Artık şehirlerimiz ve firmalarımız kendi değerlerine, ülkemiz de bunların tamamına sahip çıkarak Türkiye markasını her alanda tescilli hale getirmelidir.” diye konuştu.
Bi̇li̇m, Sanayi̇ ve Teknoloji̇ Bakanı Fikri Işık da, buluşların, markaların ve tasarımların sahiplerinin, Ar-Ge ve yeniliğe önem vererek fark oluşturduklarını, hem kendi gelişimlerine hem de ülkenin gelişimine büyük katkı sağladıklarını bildirdi. Borsa İstanbul bünyesinde bir Fikri Mülkiyet Pazarı oluşturmak için çalışmalarını sürdürdüklerine işaret ederek, bu yıl içinde Türkiye’de Patent Borsasını kurmuş olacaklarını kaydeden Işık, Ar-Ge Reform Paketi’nde çok önemli bir adım attıklarını ve tasarım faaliyetlerini destekleme kararı aldıklarını anlattı. Işık, hükümetin en önemli reform vaatlerinden olan ve TBMM’ye sevk edilen Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı’nın, iş ve yatırım ortamına büyük güç katacağını söyledi. Tasarıyla marka, tasarım ve patentlerle ilgili başvuru, tescil ve koruma süreçlerini hem daha hızlı hem de daha etkin bir hale getireceklerini bildiren Işık, sınai mülkiyet haklarının ihlali halinde cezai değil hukuki yaptırımları güçlendireceklerini, tasarımlar için yenilik incelemesi getireceklerini, incelemesiz patent sistemini kaldıracaklarını belirtti. Verilen patentlere, tescil sonrasında da itiraz edilebilmesini sağlayacaklarını dile getiren Işık, Türk Patent Enstitüsünü de bu yıl sonuna kadar Uluslararası Patent İnceleme Ofisi haline getireceklerini vurguladı.
Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ise 2002’de bir yılda yapılan patent başvurusunun bugün 3 haftada yapıldığını belirterek, “2023’te en az 50 bin buluş başvurusunun yapıldığı bir Türkiye’yi hedefliyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve TPE Başkanı Asan tarafından, ödüller sahiplerine takdim edildi.
Metro Toptancı Market’e Ödül
Törende, Metro Toptancı Market’in 3 yıldır sürdürdüğü Coğrafi İşaretli Ürünler Projesi, Türk Patent Enstitüsü’nün bu yıl ilk defa verdiği “Coğrafi İşaret Tanıtımına En Fazla Katkı Sağlayan Firma Ödülü”ne layık görüldü. Ödülü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden alan Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan, Türkiye’nin coğrafi işaret alabilecek ürünler konusunda Avrupa’dan çok daha yüksek bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Özerkan, “Bugün Avrupa’da 1303 adet coğrafi işaretli ürün varken, Türkiye’de coğrafi işaretli ürün olma potansiyeline sahip 2500 adet ürün olduğu tahmin ediliyor. Bu ürünleri ortaya çıkarmak, tescil almalarına destek olmak için aracılık etmek için hepimize görev düşüyor” diye konuştu.
Koç Topluluğu Şirketlerinden Arçelik Patent Ligi’ndeki birinciliğini korurken, bu yıl da en çok uluslararası patent başvurusu yapan şirket oldu. Ford Otosan üçüncülük, Tofaş ise dördüncülük ödülünü aldı.
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, tören sonrasında yaptığı açıklamada, Koç Topluluğu’nun 7 binin üzerinde marka, 3.600’ün üzerinde patent ailesi, 8.400’ün üzerinde patent, 800’ün üzerinde endüstriyel tasarım, 4.800’ün üzerinde internet alan adı ile Türkiye’nin en büyük fikri haklar portföyüne sahip olduğuna dikkat çekti. Topluluk şirketlerinin 2015 yılında 660 yeni patent başvurusu yaptığını vurgulayan Ömer M. Koç, “Hem şirketlerimizin hem de ülkemizin sürdürülebilir rekabetçiliği açısından en çok önem verdiğimiz konulardan biri teknoloji gücümüz” dedi.
5. Türk Patent Ödülleri’nde patent, marka, tasarım ve coğrafi işaret kategorilerinde verilen bazı ödüller şöyle:
Coğrafi İşaret Tanıtımına Katkı Sağlayan Firma: Metro Toptancı Market
En Fazla Uluslararası Coğrafi İşaret Başvurusu Yapan İl: Aydın
Marka Başvuru 1’incisi: Modern Çikolata Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ
Uluslararası Marka Başvuru 1’incisi: Eti Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ
Marka Şehir: Antalya
En Fazla Patent Başvurusu Yapan Kadın Buluşçu: Fatma Alemdaroğlu
En Fazla Patent Başvurusu Yapan Üniversite: İstanbul Üniversitesi
Yılın Markası: Fatih Terim
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(31)