Muğla, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı YÜCİTA ile Muğla Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile gerçekleşen ‘Yükselen Bir Değer: Coğrafi İşaretler’ konulu sempozyuma ev sahipliği yaptı. Metro Toptancı Market’in de katıldığı sempozyum, 15 Nisan’da yerli ve yabancı çok sayıda uzman konuşmacının katılımıyla yapıldı.
YÜCİTA ile Muğla Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle düzenlenen ‘Yükselen Bir Değer: Coğrafi İşaretler’ konulu sempozyum, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Bülent Karakuş, YÜCİTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ve Muğla Valisi Amir Çiçek’in yaptığı açılış konuşmaları ile başladı. Sektörden çok sayıda yerli ve yabancı ismin katıldığı sempozyuma, yerelliğe verdiği değerle mutfak kültürümüzün gelecek nesillere aktarılması ve gerçek potansiyelinin ortaya çıkması konusunda önemli çalışmalara imza atan Metro Toptancı Market de destek verdi.
Sempozyumun onur konuğu olarak yer alan Uluslararası Coğrafi İşaretler Ağı Organizasyonu Başkanı Fatima Amehri’nin ‘Coğrafi İşaretlerde Son Gelişmeler ve ORIGIN’ konulu açılış konuşmasıyla başlayan sempozyum, coğrafi işaretler konusunda Türkiye’de ve dünyada yaşanan gelişmelerin yanı sıra coğrafi işaretli ürünler konusunda ön plana çıkan şehirlerin ve ürünlerin başarı hikayelerini işleyen oturumlarla devam etti.
ORIGIN, Türk Patent Enstitüsü, YÜCİTA ve TOBB gibi ülkemizde sektöre yön veren kuruluşların yanı sıra ‘Coğrafi İşaretli Ürünler Projesi’yle, yerel üretimi ve üreticiyi destekleyen Metro Toptancı Market adına, Metro Toptancı Market Taze Ürünler Grup Müdürü Ayşin Işıkgece ve Metro Toptancı Market Kalite Güvence Grup Müdürü Tülay Özel Taşköprü sarımsağı üreticileri ile birlikte yakaladıkları başarı hikayesinin detaylarını katılımcılarla paylaştılar.
Uluslararası bir şirket olmalarına rağmen yerelliğe verdikleri öneme dikkat çeken Metro Toptancı Market Taze Ürünler Grup Müdürü Ayşin Işıkgece, üçüncü yılını tamamlayan ‘Coğrafi İşaretli Ürünler’ projesi kapsamında Taşköprü’de gerçekleştirilen çalışmanın detaylarını paylaştı. Işıkgece, şunları kaydetti:
“Türkiye’nin eşsiz lezzetlerini kayıt altına alarak gelecek nesillere bırakacağımız kültür mirasımızı oluşturmak adına yürüttüğümüz coğrafi işaretli ürünler projemiz ile bugün çok sayıda kaybolma tehlikesi yaşayan ürüne sahip çıkıyoruz. Metro’dan önce alıcı bulamadığı için tarlalarını satmak ve satamadığı ürünleri atmak zorunda kalan yerel üreticiler, Metro ile birlikte kendi topraklarını daha verimli hale getirerek ürünlerinden daha fazla hasat almaya başladı. Üreticilerimizin aldıkları eğitimlerle ürünlerin bulundukları bölgelerde sürdürülebilir tarım güçlendi, yabancı tohumdan kaynaklanan yerel tohumun bozulma riski minimuma indirgendi.
Metro olarak Taşköprü’ye gittiğimizde gördük ki; 10 sene önce 50 bin ton olan Taşköprü sarımsağının rekoltesi 2014 yılında gelindiğinde 12 bin tona kadar gerilemişti. Gerçekleştirilen eğitimlerle 2015 yılında 6 bin ton artışla 18 bin tona ulaştı. Bu artış ise üreticilerin cebine 14 milyon 800 bin TL olarak yansıdı. Bugüne kadar alıcı bulamadığı için yeterince değerlendirilemeyen, bir anlamda ziyan olan Finike portakalından Taşköprü sarımsağına, Aydın incirinden Denizli Kale biberine, Giresun tombul fındığından Gümüşhane kömesine kadar 60 coğrafi işaretli ürünü raflarımıza taşıdık, müşterilerimizle buluşturduk. Bu alanda yaptığımız çalışmalar hız kesmeden devam edeceğiz.”
YÜCİTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu sempozyuma ilişkin olarak, “Gerek bilimsel ve gerekse organizasyon kalitesi bakımından çok başarılı olan sempozyumun, Sınai Mülkiyet Kanunu Tasarısı’nın parlamentoya sunulmasıyla aynı döneme rastlaması hoş bir tesadüf oldu. 20 yıl sonra nihayet coğrafi işaretlerle ilgili bir yasaya sahip olacak Türkiye’de, tasarının bir takım eksikliklerine rağmen konuya önemli bir devinim kazandıracağına ve Türkiye’de coğrafi işaretlerle ilgili çok önemli gelişmelerin yaşanacağına inanıyorum” değerlendirmesini yaptı.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(25)