Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesi için Türkiye’ye yönelik 400 milyon dolar, Azerbaycan’a yönelik 400 milyon dolar olmak üzere toplam 800 milyon dolarlık krediye onay verdi.
Dünya Bankası tarafından onaylanan kredi ile Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) sistemine ait altyapı yatırımları finanse edilecek. Kredinin kullanıcıları Azerbaycan Cumhuriyeti’nin garantisi altında Güney Gaz Koridoru Kapalı Anonim Şirketi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin garantisi altında Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) olacak.
Projeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Başkan Yardımcısı Cyril Muller, “Hazar Denizi’nden Avrupa’ya enerji taşıyacak Güney Gaz Koridorunun ilk gerçekleşmesi olan bu dönüşümsel projeyi destekleyen ortaklar koalisyonunun bir parçası olmakta büyük heyecan duyuyoruz. TANAP sadece Azerbaycan ve Türkiye için rekabet gücünü arttırmakla ve insanlar için ekonomik fırsatlar yaratmakla kalmayacak, aynı zamanda bölgesel ticareti destekleyecek, bağlantı olanaklarını iyileştirecek ve Türkiye ve Avrupa’da enerji güvenliğini sürdürülebilir bir şekilde destekleyecek” dedi.
TANAP nedir?
Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Projesi TANAP hayata geçirildiğinde, Azerbaycan’ın doğalgaz ihracat pazarlarını çeşitlendirmek ve Türkiye ile Güneydoğu Avrupa için enerji arz güvenliğini sağlamak amacıyla Azerbaycan’daki bir doğalgaz sahasında çıkarılan doğalgazı Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden başka ülkelere taşıyacak. Uzunluğu 1.850 km olan TANAP, Azerbaycan ile İtalya arasındaki toplam 3.500 km’lik Güney Gaz Koridoru boru hattı sisteminin yarıdan fazlasını oluşturuyor. TANAP, Gürcistan ile sınırından başlayarak Türkiye’yi doğu-batı doğrultusunda geçecek ve Yunanistan sınırında TAP’a bağlanarak gazı Avrupa piyasalarına ulaştıracak.
TANAP ile Türkiye’nin enerji arz güvenliği yıllık ilave 6 milyar metreküplük (bcm) bir arz ile desteklenmiş olacak. Şah Deniz 2 doğalgaz sahasından çıkarılacak doğalgazın 6 milyar metreküplük bölümü Türkiye piyasası için, geri kalan 10 milyar metreküplük bölümü ise özellikle İtalya olmak üzere Güneydoğu Avrupa gaz piyasası için birkaç Avrupalı gaz ticaret şirketi tarafından sözleşmeye bağlanmış durumda. Böylece projenin nihai faydalanıcıları Azerbaycan halkının yanı sıra Türkiye ve Güneydoğu Avrupa’daki doğal gaz tüketicileri olacak.
Güney Gaz Koridoru Programı
Proje, TANAP’ın yanı sıra Azerbaycan’da Şah Deniz 2 doğalgaz sahasının geliştirilmesini, Güney Kafkasya Boru Hattının Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden Türkiye’ye uzatılmasını, Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden ve Adriyatik Denizi’nin altından Güney İtalya’ya doğalgaz taşıyacak Trans-Adriyatik Boru Hattının (TAP) yapımını içeren Güney Gaz Koridoru Programının da bir parçasını oluşturuyor. Kapsamındaki ülkeler için büyük önem taşıyan Güney Gaz Koridoru Programı, Avrupa Yatırım Bankası (EIB), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB), Asya Kalkınma Bankası (ADB) ve Dünya Bankası Grubu olmak üzere çeşitli finans kuruluşları tarafından destekleniyor.
(4)