Yaklaşan yaz mevsiminde serinlemenin en tatlı yollarından birisi olan dondurma tüketimi konusunda Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği ASÜD Başkanı Harun Çallı’dan uyarı geldi. Dondurmanın güvenilir olmayan yerlerden ve sokak satıcılarından satın alınmaması gerektiğini vurgulayan Çallı, bu tür gıdaların servis edildiği soğutucuların da yeterli soğuklukta ve çalışıyor durumda olup olmadığının kontrol edilmesini önerdi.
Havaların ısınmasıyla birlikte başta dondurma olmak üzere buzlu gıdaların tüketiminin de arttığına dikkat çeken ASÜD Başkanı Harun Çallı, yeterli ve dengeli beslenme için her gün tüketilmesi gereken süt ve süt ürünleri grubunda yer alan dondurmanın protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, B, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineralleri içerdiğini ifade etti.
Dondurmanın besleyici değeri yüksek bir gıda olsa da sağlıklı koşullarda üretilmemiş veya saklanmamış dondurmaların sağlığımızı tehdit ettiğine vurgu yapan Çallı, “Bu nedenle hijyen kurallarına uygun ortamda üretilen, gerektiği şekilde korunan ve sağlıklı ambalajlarda satışa sunulan dondurmaların ve buzlu içeceklerin tüketilmesi ve bu tür besinlerin güvenilir olmayan yerlerden satın alınmaması gerekli” diye konuştu.
Harun Çallı: “Kayıt dışı ürünler hastalık saçıyor”
Süt ve Süt ürünleri sektörünün en büyük sorunlarından olan hijyenik koşullara uyulmayan sokak aralarındaki imalathanelerde yapılan kayıt dışı üretime dikkat çeken ASÜD Başkanı Harun Çallı, merdiven altı, kayıt dışı işletmelerde üretilen ürünlerin insan sağlığına olumsuz etkilerinin halka anlatılması gerektiğini vurguladı. ASÜD Başkanı Çallı, şöyle devam etti:
“Ambalajlı ürünlere nazaran oldukça düşük fiyatlara satılmaları sebebiyle tercih edilen ürünler, fiyat rekabeti yaratılabilmek için çok düşük kaliteli hammaddelerden yapılmaktadırlar. Süt gibi kolay mikroorganizma üremesine açık bir hammaddeye sahip olan dondurmanın, gerekli hijyen koşulları sağlanmadan üretilmesi neticesinde pek çok hastalık oluşmaktadır. Buralarda üretimde dondurmaya mikrop bulaşması riski çok fazladır. Üretim aşamasında mikrop bulaşmasına engel olunabilse dahi, dondurmanın dağıtımı ve satışı aşamasında da hijyen kurallarına dikkat edilmediğinden kolaylıkla hastalık bulaşabilmektedir. Örneğin, dondurmaları külâha yerleştirmede kullanılan kaşıklar özel solüsyon içinde tutulmamakta ve kaşık üzerinde üremiş bakteriler her kullanımda, dondurmalara bulaşmaktadır.”
Dondurma tüketiminde nelere dikkat edilmeli?
Hijyenik olmayan koşullarda üretilen ve servis edilen dondurmalardan bulaşan Koliform grubu ve S.aureus gibi mikroorganizmaların ölüm ile sonuçlanabilecek ciddî enfeksiyonlar ve zehirlenmelere yol açabileceklerini kaydeden Çallı, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından onaylı dondurmalar, izlenebilirliği sağlamak amacıyla, üretim, işleme ve dağıtımın tüm aşamalarında, dondurmaya ilave edilecek her türlü maddenin ve sütün elde edildiği hayvanın takibinin yapılabilmesi için, sistem oluşturmak zorundadır” dedi. Çallı, “Dolayısıyla ürünler uluslararası barkod ve diğer kodlama sistemleriyle üretilir. Böylece her bir ürünün üretim sürecine ilişkin bilgilerin takibi çok kolaydır. Üretim süreçleri uluslararası standartlara uygun ortamlarda gerçekleşir.” ifadelerini kullandı.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(10)