Geçmişte toplanan verilerin yeniden incelenerek bir araya getirildiği bir araştırmaya göre doymuş yağlardan linoleik asit bakımından zengin bitkisel yağlara geçiş kolesterolü düşürürken aynı zamanda kalp rahatsızlıkları ve kriz riskinin de artmasına neden oluyor.
Tereyağı gibi doymuş hayvansal yağların yerine linoleik asit bakımından zengin mısır, ayçiçek ve soya yağları gibi bitkisel yağların kullanımı kolesterolün düşmesini sağladığı için uzun zamandır kalp damar rahatsızlıklarının da azalmasına neden olduğu düşünülmekteydi.
Ancak ABD’de gerçekleştirilen ve yaklaşık 50 yıl önce toplanan verileri inceleyen bir araştırma bunun doğru olmadığını ortaya çıkardı.
Araştırma yazarlarından Kuzey Carolina Üniversitesi araştırmacısı Daisy Zamora elde ettikleri sonuçlara göre önemli verilen zamanında yayınlanmamış olmasının bitkisel ve hayvansal yağların olası zarar ve faydalarının yanlış anlaşılmasına yol açtığını belirtti.
İlk çalışma sonuçları
1968 ve 1973 yılları arasında gerçekleştirilen Minnesota Kalp Deneyi (MSE) 9423 hasta üzerinde gerçekleştirilmiş ve bu kadar yapılan en kapsamlı diyetetik araştırmalardan biri olmuştur.
1989 yılında yayınlanan çalışma sonuçlarında araştırmacılar doymuş hayvansal yağlardan bitkisel yağlara geçişin kolesterolü düşürdüğü ancak kalp krizi riskinde bir değişikliğe yol açmadığını bildirmişlerdir. Ancak bilinmeyen sebeplerden ötürü araştırmacılar çalışmanın bazı kritik değerlendirmelerini yayınlamamıştır.
Elde edilen bu bilgiler ışığında bütün çalışma verilerini toplayan Zamora ve ekibi yeni bir değerlendirme gerçekleştirerek ilginç sonuçlara ulaştılar. Kolesterol de yaşanan düşüşün yaşlılarda ölüm riskini arttırdığını gösteren araştırma ayrıca özellikle mısır yağına geçen katılımcı grubunda kalp krizi riskinin iki katına çıktığını göstermiştir.
Bir beslenme fenomeni
Bitkisel yağlardan linoleik asitçe zengin diyetleri yeni yeni ortaya çıkan bir beslenme fenomeni olarak tanımlayan araştırmacılar, 100 yıl öncesinde olduğu gibi günümüzde minimum oranda işlenmiş gıda tüketen kişilerin aldıkları kalorilerin yaklaşık %2-3’lük kısmının linoleik asitten geleceğini ve bugünün batılı toplumlarında bu değerin %7’ye kadar çıkabildiğini belirtiyorlar.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) son tavsiyelerine göre doymuş yağlar kişinin toplam enerji alımının %10’undan daha azına tekabül etmesi gerektiğini belirtmektedir. Ancak WHO’nun gerçekleştirdiği çalışmalar ile bu değeri yaz öncesinde güncellemesi beklenmektedir.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(3)