Gıda Sürdürülebilirlik Endeksi (The Economist Intelligence Unit-EIU) açıklandı. Buna göre, küresel gıda üretiminin 3’te 1’i israf ediliyor. Bu miktar, dünya genelinde yetersiz beslenen 795 milyon insanı doyurmak için gereken gıdanın 4 katına tekabül ediyor
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Dünya Bankası ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) gibi kaynaklardan alınan 1.500 veri göstergesinin kullanıldığı endekste, 25 ülkedeki gıda sistemleri sıralandı. Endekste sürdürülebilir tarım, beslenme sorunları ve gıda israfı kategorileri altında 58 kriter değerlendirildi.
Endekste değerlendirilen 25 ülkeden biri olan Türkiye, genel sıralamada 19. sırayı aldı. Rapor, sürdürülebilir tarım, beslenme sorunları ve gıda israfı konularının birbiriyle nasıl bağlı olduğunu ortaya koyuyor.
İsraf hat düzeyde
Rapora göre her yıl, küresel gıda üretiminin 3’te 1’i (1,3 milyar ton) israf ediliyor. Bu miktar, dünya genelinde yetersiz beslenen 795 milyon insanı doyurmak için gereken gıdanın 4 katına tekabül ediyor.
Fransa ilk sırada
İlk üç sırada yer alan Fransa, Japonya ve Kanada, gıdaların üretimi, dağıtımı ve tüketimi açısından en yüksek puanları aldılar.
Bunun nedeni ise bu üç ülkede; sürdürülebilir tarım, gıda israfı ile mücadele eden yenilikçi politikalar, insan sağlığı ve gezegenin korunması konusunda bilinçli ve dengeli beslenme rejimleri uygulanıyor olması.
Fransa’nın ilk sırada yer almasının iki nedeni, gıda israfıyla mücadelede uyguladığı yenilikçi politikalar ve nüfusunun dengeli beslenmesi olarak sıralanıyor. Japonya ve Kanada’nın ikinci ve üçüncü olmasında ise sürdürülebilir tarım politikalarının yanı sıra sağlıklı ve dengeli beslenme rejimlerinin yaygın olarak benimsenmesi etkili olmuş.
Türkiye’de israf yüksek
Türkiye yapılan çalışmada, endeksin genel sıralamasında 19’uncu oldu. Sürdürülebilir tarım için, ülkelerin su ayak izi, pestisit ve gübre kullanımı, arazi hakları, sürdürülebilir tarım girişimleri, biyolojik çeşitlilik ve çiftçi demografisi inceleniyor. Türkiye bu kategoride 14. sırada yer alıyor.
Beslenme sorunları kategorisinde ise aşırı kilolu ve obez bireylerin oranı, yetersiz beslenme, yetersiz çocuk gelişimi ve mikrobesin eksiklikleri hesaba katılıyor. Türkiye bu kategoride 19. sırada. Gıda israfı değerlendirilirken, kaybedilen gıda miktarına, devlet politikalarına ve israfı azaltma amaçlı altyapı yatırımına bakılıyor. Türkiye, 3 kategori içinde en geride olduğu gıda israfında 25 ülke arasında 20. sırada yer alıyor. Kaynak: Birgün
(3)