Gezegenin kendi kendini yenileme kapasitesiyle bir yılda ürettiği doğal kaynakların tüketildiğini gösteren Dünya Limit Aşım Günü, bu yıl 8 Ağustos’a kadar çekildi. Dünyanın 2015 yılında ürettiği kaynakları 8 ay dahi dolmadan tüketen insanlık, bugünden itibaren 2017’nin kaynakları tüketmeye başladı.
Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) stratejik ortağı Küresel Ayak İzi Ağı (Global Footprint Network, GFN) tarafından her yıl açıklanan Dünya Limit Aşım Günü, bu yıl 8 Ağustos olarak açıklandı.
Bu, 2015 yılında dünyanın yenileme kapasitesiyle üretilen doğal kaynakların 1 Ocak 2016 ile 8 Ağustos 2016 arasını kapsayan dönemde, tamamen kullanıldığını gösteriyor. Bu nedenle bugünden itibaren 2017 yılından borç alarak, kaynakları kullanmaya devam edebileceğiz.
Sürdürülebilirlik konusunda çalışmalar yapan Küresel Ayak İzi Ağı (Global Footprint Network – GFN) açıklamasında, doğal kaynakların 2016’da geçen yıla göre beş gün daha önce tüketildiğine dikkat çekildi. 2015 yılında Dünya Limit Aşım Günü, 13 Ağustos 2015 olarak açıklanmıştı.
Kaynaklar 6 ayda tükenecek
Tüketimin her geçen gün daha da arttığı vurgulanan açıklamada, gezegenin doğal kaynakların artık insanların yıllık tüketim talebini karşılamadığına dikkat çekildi; artan sera gazı salımının yol açtığı iklim değişikliği sonucu ormanların ve biyolojik çeşitliliğin yok olduğu uyarısında bulunuldu.
İnsan talebinin doğanın bir yıl içinde sunduğu miktarın üzerine çıktığı gün olarak belirlenen limit aşım gününün her yıl yaklaşık bir hafta önceye geldiği belirtilen çalışmada, tüketimin aynı hızda devam etmesi durumunda 2030’da bir yıllık kaynağın sadece 6 ay içinde tüketileceği vurgulandı. GFN, küresel karbon emiliminin yüzde 30 azaltılması durumunda ise söz konusu tarihin 16 Eylül’e kadar ertelenebileceğini bildirdi.
Dünya Limit Aşım Günü nedir?
Dünya Limit Aşım Günü, insanlığın doğal kaynaklara olan talebinin, doğanın bir yıl içinde sunduğu kaynak miktarının üzerine çıktığı gün olarak tanımlanıyor.
GFN’nin belirlemelerine göre, tarih boyunca tüketimiyle gezegenin sunduğu doğal kaynakları yenilemesine fırsat veren insanlık, 1970’li yıllarda önemli bir eşiği atladı ve insanlığın tüketimi, gezegenin doğal kaynakları yenileme kapasitesinin üzerine çıkmaya başladı. Küresel Ayak İzi Ağı’nın yaptığı hesaplamalara göre bugün, insanlığın doğal kaynaklardan ve ekosistemlerden olan talebi 1.5 gezegene eşdeğer!
Bu şekilde yaşamaya ve tüketmeye devam edersek, yüzyılın ortasında 3 gezegene eşdeğer doğal kaynağa ihtiyacımız olacak.
(5)