Uluslararası Şeker Örgütü (ISO) 49. Konsey Toplantısı, “Şeker: Gerçekler ve Efsaneler” temasıyla 24-27 Mayıs 2016 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek. Şeker Kurumu’nun Türkiye Şeker Tüketimi Alışkanlıkları Araştırması sonuçlarının da paylaşılacağı organizasyona Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD), Şekerli Mamul Sanayicileri Derneği (ŞEMAD) ve Yıldız Holding de destek veriyor.
Açılışına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın da katılacağı Uluslararası Şeker Örgütü ISO 49. Konsey Toplantısı, Şeker Kurumu ev sahipliğinde Hilton Bomonti Otel İstanbul’da yarın (24 Mayıs Salı günü) başlayacak.
Tüketiciler sağlık ve beslenme konusunda yanlış yönlendiriliyor
Türkiye’nin aralarında bulunduğu 87 üyesi bulunan Uluslararası Şeker Örgütü ISO 49. Konsey Toplantısına ev sahipliği yapacak olan Şeker Kurumu’ndan yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Uluslararası Şeker Örgütü, ülkemizin de aralarında bulunduğu 87 üyesi bulunan, temel amacı dünya şeker konularına ilişkin uluslararası işbirliğini artırmak ve dünya şeker ekonomilerini güçlendirme yollarını ortaya koymak olan, şeker konusunda uluslararası düzeyde görüş alışverişinde bulunulan tek resmi uluslararası platformdur. Böylesine önemli bir organizasyonun, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir olan İstanbul’da gerçekleştirilecek olması, özellikle şeker sektörüne ait yeni fikir alış verişleri yapılmasına katkı sağlayacaktır.
Aynı zamanda bu toplantı, ülkemizin kendisini dünya şeker piyasasının merkezinde konumlandırmasında fırsatlar sunacak, uluslararası mecrada ülkemiz şeker politikalarına yön verecek, paydaşlarımıza ise ulusal ve uluslararası bir platformda kendilerini tanıtma imkânı sağlayacaktır. Ayrıca toplantı sonucunda elde edilecek bilgiler ışığında sektörün küresel bir bakış açısıyla değerlendirilme fırsatı sunulmuş olacaktır. İstanbul’da yapılacak ve 3 gün sürecek olan toplantılarda şeker piyasalarına, sektörde yaşanan sorunlara ve bunların çözüm yollarına ilişkin temel konularda sektörün her kesiminden katılımcıyı yakından ilgilendiren geniş kapsamlı görüşmeler gerçekleşecektir.
Son yıllarda, yazılı ve görsel medyada tüketicilerimizin sağlık ve beslenme konusunda yanlış yönlendirildiğine şahit olmaktayız. Bu yönlendirmelerde, sadece kendi faydasını maksimize etmeye çalışan tarafların olduğunu görmekteyiz. Oluşturulan algıları ele almak ve konuyu bilimsel bir çerçevede tartışmak amacıyla ‘Şeker: Gerçekler ve Efsaneler (Sugar: Facts vs Myths’ konusu ama tema olarak belirlenmiştir. Bu ana tema altında şekerin beslenme ve sağlığa ilişkin algısı ve sürdürülebilirlik alt başlıkları tartışılacaktır.
‘Sağlık’ alt başlığında Sugar Nutrition UK’den Alison Boyd, İspanya Şeker Enstitüsünden Isabel Vasserot, RD, CSW, K Danışmanlıktan Lisa Katic, ‘Beslenme’ alt başlığında Amerika Şeker Birliği’nden Courtney Gaine, Hacettepe Üniversitesi Diyetetik Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanju Besler, Maastricht Universitesinden Fred Brouns, ‘Sürdürülebilirlik’ alt başlığında ise Avrupa Pancar Yetiştiricileri Uluslararası Konfederasyonu’ndan Elisabeth Lacoste ve Şeker Kurumu Başkanı ve 2016 ISO Konsey Başkanı Dr. Hüsnü Tekin tarafından sunum ve konuşmalara yer verilecektir.”
Türkiye Şeker Tüketimi Alışkanlıkları Araştırması
Konsey programı kapsamında tartışılmak üzere Şeker Kurumu tarafından yaptırılan ‘‘Türkiye Şeker Tüketimi Alışkanlıkları’ konulu kamuoyu araştırmasının sonuçları da toplantı oturumlarında tartışılacak. Şeker Kurumu Başkanı Dr. Hüsnü Tekin, yapacağı sunumda sektörün sürdürülebilirliğini ve kamuoyundaki yanlış bilgilendirme ve algının şeker tüketim davranışları üzerine etkileri ekseninde söz konusu kamuoyu araştırmasının sonuçlarını katılımcılarla paylaşacak.
Şeker tüketiminin obeziteye ve sağlıksız beslenmeye etkisine ilişkin oluşturulan yanlış kamuoyu algısı, bilimsel çerçevede değerlendirileceği organizasyonda, sağlıksız beslenmeye karşı sadece şekerin suçlanmasının doğru olmadığı, beslenme alışkanlıklarının ve hareketsiz yaşam tarzının rolü, her biri alanında uzman ulusal ve uluslararası konuşmacılar tarafından dile getirilecek.
Dünyanın dört bir yanından üye ülke temsilcilerinin katılacağı ve İstanbul’da gerçekleştirilecek Uluslararası Şeker Örgütü’nün 49. Konsey Toplantısı, şeker sektöründe yaşanabilecek değişimler ile şekerin sürdürülebilirliğinin, sağlık açısından etkilerinin ve şeker algısındaki hataların kapsamlı bir şekilde tartışılabileceği bir platform olması nedeniyle şeker sektörü için büyük önem taşıyor.
Organizasyon sponsoru NÜD, destek sponsoru ŞEMAD
Uluslararası Şeker Örgütü 49. Konsey Toplantısına sektör paydaşları da etkinlik sponsoru, destek sponsoru, iletişim sponsoru ve promosyon sponsoru ana başlıkları altında farklı kategorilerde destek veriyor.
Organizasyon sponsoru: Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD)
Tanıtım Filmi sponsoru Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği
Gala Yemeği sponsorları: Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş., Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği, Yıldız Holding
Kokteylli Boğaz Turu sponsorları: Amasya Şeker Fabrikası A.Ş., Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş.
Organizasyon destek sponsorları: Keskinkılıç A.Ş., Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu, Şekerli Mamul Sanayicileri Derneği (ŞEMAD)
İletişim sponsoru: Yılmaz Makina San. ve Tic. Ltd. Şti.
Promosyon sponsorları: Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği, HARIBO Şekerleme San. ve Tic. Ltd. Şti., Sunar Mısır Entegre Tesisleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Dünya şeker üretiminin yüzde 90’ına yakını temsil eden, ülkemizin de aralarında bulunduğu 87 üyeye sahip, Londra merkezli Uluslararası Şeker Örgütü (ISO), yılda iki kez üye ülkelerin katılımıyla toplantılar düzenliyor. Söz konusu toplantılarda, dünya şeker piyasalarına yön veren güncel veriler değerlendirilip, konusunda uzman kişilerce şeker sektörünün geleceğine ilişkin değerlendirmeler yapılıyor.
Son olarak 16-20 Kasım 2015 tarihlerinde Londra’da gerçekleştirilen toplantıda, ISO 2016 Mayıs Konsey Toplantısı için oy birliği ile İstanbul ev sahibi olarak seçilmişti. 2016 yılı boyunca ISO toplantılarının dönem başkanlığını da Şeker Kurumu Başkanı Hüsnü Tekin yapacak.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(8)