Birleşmiş Milletler (BM), her yıl 17 Haziran’da kutlanan Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü dolayısıyla yayınladığı raporda, dünya genelinde 1 milyardan fazla insanın temiz suya erişemediği uyarısında bulundu.
BM tarafından yayımlanan İçme Suyu ve Sanitasyonu Küresel Analiz ve Değerlendirme Raporu’na göre, dünyada yaklaşık 748 milyon kişi ıslah edilmiş içme suyu kaynağına ulaşamazken, 1,8 milyar insanın içme suyunu sağladığı kaynağa kanalizasyon suyunun da karıştığı tahmin ediliyor.
Dünya Sağlık Örgütü de (DSÖ) kirli su kaynaklarından alınan suların tüketilmesi sonucu ortaya çıkan salgın hastalıkların her yıl 2 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açtığını bildirdi. Her gün 1.000’e yakın çocuk, sudan bulaşan önlenebilir hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.
Su kaynakları alarm veriyor
BM tarafından Mart ayında yayınlanan 2016 Dünya Su Gelişimi Raporu’nda da, dünya genelinde akarsuların debisinin küresel ısınma ve aşırı tüketim nedeniyle önemli oranda düştüğü belirtilmişti. Raporda en az 1,8 milyar kişinin iyi kalitedeki güvenli içme suyuna erişemediği kaydedildi.
Gelecek 15 yılda su kaynaklarının yarısına yakınının yok olacağına dikkat çekilen raporda, tarım ve endüstri amacıyla su kaynaklarının aşırı kullanımının bu süreci hızlandıracağı belirtildi.
Kuraklık ve çölleşme toprak kaybını artırıyor
Günümüzdeki en büyük çevre sorunlarından biri kabul edilen kuraklık ve çölleşme, her yıl 12 milyon hektar toprağın kaybına neden oluyor. Bu da her yıl 20 milyon ton tahıl üretilmesini sağlayacak değerde toprak kaybı anlamına geliyor.
Ekilebilir toprak kaybının, son yüzyılda 35 kat arttığını dile getiren BM uzmanları, toprak kaybının dünya genelinde 1,5 milyar insanı etkilediğini belirtiyor.
Yeryüzündeki suyun sadece yüzde 2,5’i kullanılabilir
Dünyadaki suyun sadece yüzde 2,5’i kullanılabilir tatlı su. Önemli bir kısmı buzullarda, geriye kalan küçük bir kısmı da yeraltında bulunan tatlı suyun sadece yüzde 1’ine doğrudan erişilebiliyor. Tatlı su ekosistemi, gezegen yüzeyinin yüzde 0,01’den daha azına denk geliyor.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(12)