Dünyada son yıllarda alternatif bir turizm çeşidi olarak gelişme gösteren sağlık turizminin bütçesinin yaklaşık 500 milyar dolar olduğu, dünyada 30 milyon insanın başka ülkelerde derman aradığı bildirildi. Türkiye Sağlık ve Termal Turizm’de 2018 yılında 100 bin yatak kapasitesi ile 1,5 milyon yabancı ziyaretçi ve 3 milyar dolar gelir hedefliyor.
Global Sağlık Turizmi Zirvesi ve Fuarı Health Sumex, Türkiye’de gelişen sağlık sektörünün nabzını tutmak için, sektörün liderlerini, karar alıcılarını, uzmanlarını ve özel sektör temsilcilerini Ankara’da bir araya getiriyor. 40 ülkeden 300 kişinin katıldığı fuar ve zirve, 3 gün sürecek.
Health Sumex’in açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, sağlık ve termal turizmde öncelikli olarak ülke genelindeki potansiyel alanlar ile yatırım alanlarının belirlendiğini söyledi. Termal konaklama tesis sayısının 2012 yılı sonu itibari ile 148’e, yatak kapasitesinin ise 2014 yılında 55.140’a ulaştığını bildiren Avcı, “Başta Sağlık Bakanlığımız olmak üzere ilgili kurumlarla işbirliği hâlinde çalışmalar tamamlandığında termal turizm merkezlerindeki yatak kapasitesinin 2014-2018 yıllarını kapsayan 10. Kalkınma Planı döneminde 100.000’e ulaşması, 1,5 milyon yabancı ziyaretçi ve 3 milyar dolar gelir elde edilmesi hedeflenmektedir” diye konuştu.
“Türkiye’den 800 milyon dolarlık ithalat yaptık”
Ürdün ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki işbirliğini arttırmak ve güçlendirmek istediklerini belirten Global Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Dr. Fawzi Yousef Qasem Al Hammouri de, “Ticaret ve seyahat hacmi artmalı. 2015’te 162 bin Ürdünlü Türkiye’ye geldi. Türkiye’den 800 milyon dolardan fazla ürün ve mal ithal ettik. Ancak Ürdün’e Türkiye’den sadece 14 bin turist geldi. Ürdün, tıbbi medikal ürün destinasyonu olarak biliniyor, en iyi medikal turizm destinasyonu seçildik. Türkiye ile bu anlamda ikili çalışmalarımızı yoğunlaştırmayı çok istiyoruz” dedi.
KKTC sağlık turizmini geliştirmek istiyor
Açılışta konuşan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ise “Turizmde rekabetçi pazara odaklanmayı çevreyle uyumlu stratejiler geliştirmeyi kendini sürekli yenileyen yönetim zihniyeti geliştirmek zorundayız. Turizm sektörü önümüzdeki 20 yılda büyümeye devam edecek. Önümüzdeki sezon itibariyle 2 trilyon dolar hacme ulaşacağını biliyoruz. Hızlı küresel gelişmelerde sağlık alanında öne çıkan ülkemiz sağlık turizminin ana destinasyonu haline geliyor. Sahip olduğumuz oteller, üniversite ve sağlık kuruluşlarımız ile bütün dünyaya sağlık turizmi için kucak açıyoruz” çağrısı yaptı.
Ambargolar nedeniyle 1974’ten bu yana çok sıkıntı yaşadıklarını altını çizen KKTC Sağlık Bakanı Dr. Faiz Sucuoğlu da, “Bugün gençlerimiz hiçbir yerde müsabakalara katılamıyor. Ana vatanımızın sağladığı imkanlarla ayakta duruyoruz. Gelecek için umut taşıyoruz. Turizm hizmet sektörü olarak gelişmesini istediğimiz önemsediğimiz bir konu. Son 10 yılda sağlık turizminin de çok ciddi bir pay aldığı görülüyor. Özellikle yaşlı turizmi açısından fırsatlar sunuyoruz” diye konuştu.
“30 milyon kişi başka ülkelerde derman arıyor”
Dünyada 30 milyon kişinin sağlık için başka ülkelerde derman aradığını vurgulayan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş ise burada yaklaşık 500 milyar dolarlık bir bütçe söz konusu olduğunu kaydetti. Gümüş, “Sağlık turizmi sadece Sağlık Bakanlığı’nı değil, birçok bakanlığı da ilgilendiriyor. Amacımız Türkiye’ye hizmet almak için daha çok hastanın gelmesi. Türkiye’nin hedefi 2 milyon uluslararası hastanın burada tedavi olması. Yabancı dil bilen hekim ve hemşire eksikliğimiz var. Bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor” bilgisini verdi.
“Sağlık turizmi yıldız gibi parlıyor”
Konuşmasına “Her işin başı sağlık” diyerek başlayan ONKİM Kök Hücre Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı ve MediaSa Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan da, yeni dünya düzeninde her ülkenin konumunu yeniden değerlendirdiğini söyledi. Çetindoğan, “Rekabet ve iletişimin baş döndürücü hızla aktığı bu dönemde katma değeri yüksek, sürdürülebilir, kısa sürede mevcut alt yapı ve insan kaynağı ile ciddi girdilerin sağlanabileceği bir alan olan sağlık turizmi yıldız gibi parlamaktadır. Medical turizmde dünyanın ilk 5 destinasyonu içinde yer almamız beklenmektedir. 2013 yılında 500 bin olan termal turist sayısının 2018 yılında 1,5 milyon, 308 bin olan medical turist sayısının da 750 bini geçmesi hedefleniyor.” dedi.
“Avrupa’da yapılamayan ameliyatlar Türkiye’de yapılıyor”
HHB EXPO Yönetim Kurulu Başkanı Şule Dadak Dayangaç da, birçok ülkenin Türkiye’nin sağlık alanındaki başarısının farkında olduğunu belirterek, “Avrupa’da yapılamayan ameliyatlar bugün Türkiye’de başarı ile gerçekleşiyor. Global Sağlık Turizmi Zirvesi ve Fuarı ile birlikte dünyanın 40 ülkesinden ülkemize gelen sektör temsilcileri ile ikili görüşmeler yapılacak” ifadelerini kullandı.
(9)