Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), FAO/WHO Gıda Katkı Maddeleri Ortak Uzman Komitesi’nin (JECFA) çok fazla endişeye gerek olmadığı değerlendirmesinden sonra, palm yağı ve sağlık riskleri konusundaki görüşünü gözden geçireceğini açıkladı.
Reuters haberine göre, EFSA palm yağı hakkındaki değerlendirmesini gözden geçirecek.
Mayıs 2016’da yayınladığı raporla palm yağının gıdalarda kullanımı konusunda tartışmalara neden olan Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), palm yağı ve diğer bitkisel yağlardan kaynaklanan sağlık risklerini tekrar değerlendireceğini duyurdu. Kuruluştan bir sözcü, EFSA’nın endişesini olması gerekenden fazla bulan yeni bir çalışmayı yorumladı ve kurumunun tekrar değerlendirme yapacağını söyledi. EFSA panelinden bilim adamları, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Kasım ayında yayınladığı raporu değerlendirecek.
23 Kasım 2016 tarihinde yayınlanan JECFA raporu, komitenin 8-17 Kasım’daki 83. toplantısında hazırlanmıştı. Toplantının amacı gıdalarda bulunan belirli bulaşanların değerlendirilmesiydi.
EFSA raporu, palm yağı gündemi yaratmıştı
Merkezi İtalya’da bulunan EFSA, geçtiğimiz mayıs ayında yayınladığı raporunda, gıda üretim sürecinde 200 °C’ye ısıtılan palm yağında, diğer bitkisel yağlara kıyasla daha fazla potansiyel kanserojen bulaşan ortaya çıktığını öne sürmüştü.
Bu rapor İtalya’da palm yağının bulunduğu ürünlere yönelik tüketici tepkisine neden olmuştu. Ülkenin en büyük süpermarket zinciri olan Coop, palm yağının bulunduğu bazı ürünleri raflardan kaldıracak kadar ileri gitmişti.
FAO/WHO ortak komitesine göre endişeye gerek yok
FAO/WHO Gıda Katkı Maddeleri Ortak Uzman Komitesi (JECFA) ise, bitkisel yağların rafine edilmesi sırasında ortaya çıkan bulaşan maddelerin potansiyel bir riske neden olduğunu, ancak EFSA’dan farklı olarak, tüketicilerin bu maddelere maruz kalma miktarı hakkında çok da fazla endişeye gerek olmadığını aktardı.
Avrupa’daki gıda üreticileri, bağımsız kuruluşların palm yağı hakkındaki görüşlerini yakından takip ediyor. Uygun maliyetli bir gıda bileşeni olan bu ürün, bisküviden sürülebilir çikolata birçok gıda ürününde yaygın bir kullanım alanına sahip.
(34)