Kepekli ekmekler gibi tüm ekmek çeşitlerinde de KDV oranı yüzde 1’e indirildi. Bakanlar Kurulu Kararı ile buğday unu, yufka ve kepekliler dahil olmak üzere ekmekte halen yüzde 1 olarak uygulanmakta olan Katma Değer Vergisi (KDV) oranı, Türk Gıda Kodeksine göre izin verilen katkı maddeleri dahil olmak üzere ekmek yapımında kullanılan tüm maddelerle yapılan ekmekleri de kapsayacak şekilde genişletildi.
Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Bakanlar Kurulu Kararı, 5 Mayıs 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yeni kararla, Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Karar’da buğday unu, yufka ve ekmekte KDV oranlarının yüzde 1 olarak belirlendiği ek I sayılı listenin 4’üncü sırasında değişikliğe gidildi.
Buna göre, buğday unu, yufka ve kepekliler dahil olmak üzere ekmekte yüzde 1 KDV uygulaması, “buğday unu, kepek, su, tuz, maya, şeker, enzimler, enzim kaynağı olarak malt unu, vitalgluten ve Türk Gıda Kodeksine göre izin verilen katkı maddeleri ile toplamda yüzde 5 oranını geçmemek kaydıyla çeşni maddeleri, diğer tahıllar, soya unu, baklagil unları, yağ, süt, süt ürünleri, bitkisel lif ve benzeri ilave edilmek suretiyle imal edilen ekmekleri” kapsayacak şekilde genişletildi.
Söz konusu hüküm daha önce şu şekildeydi:
“4- Buğday unu, buğday unundan imal edilen ekmekler (kepekli olanlar dahil, diğer katkı maddeliler hariç), yufka,”
Kepekli ekmeklerin ardından diğer çeşni ve katkı maddeleri katılarak yapılan ekmek çeşitleri için de KDV oranını yüzde 1’e çeken karar için
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(30)