Tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bir bileşik endeks olan Ekonomik Güven Endeksi, Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 7,4 oranında artarak, 86,55 değerini aldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekonomik Güven Endeksi, Kasım 2016 verilerini açıkladı.
Tüketici güven göstergesi ile mevsim etkilerinden arındırılmış reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ait normalleştirilmiş alt endekslerin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşan Ekonomik Güven Endeksi’nin alt endeksleri, her ayın ilk iki haftasında derlenen veriler kullanılarak hesaplanıyor.
Reel kesim ve hizmet sektörü güveni artırdı
Ekonomik Güven Endeksi, Kasım ayında bir önceki aya göre %7,4 oranında artarak 80,56 değerinden 86,55 değerine yükseldi. Endeksteki artış, reel kesim (imalat sanayi) ve hizmet sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.
Kasım ayında reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi 107,6 değerine, hizmet sektörü güven endeksi ise 96,78 değerine yükseldi.
Kasım ayında perakende ticaret sektörü güven endeksi 96,03 değerine, inşaat sektörü güven endeksi 75,75 değerine ve tüketici güven endeksi 68,93 değerine geriledi.
Ekonomik Güven Endeksi nasıl hesaplanıyor?
Ekonomik güven endeksi hesaplamasında sektör ağırlıkları beş güven göstergesine doğrudan değil; her bir sektörün ağırlığı o sektöre ait güven endeksinin normalleştirilmiş alt endekslerine uygulanıyor. Normalleştirme ile farklı ölçeklerdeki veriler karşılaştırılabilir hale getiriliyor.
Tüketici sektörünün ağırlığı tüketici güven endeksinin dört alt endeksine, imalat sanayi sektörünün ağırlığı reel kesim güven endeksinin sekiz alt endeksine, hizmet sektörünün ağırlığı hizmet sektörü güven endeksinin üç alt endeksine, perakende ticaret sektörünün ağırlığı perakende ticaret sektörü güven endeksinin üç alt endeksine ve inşaat sektörünün ağırlığı ise inşaat sektörü güven endeksinin iki alt endeksine uygulanıyor.
Ekonomik güven endeksini oluşturan endekslerden tüketici güven endeksi, Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endeksleri ise TÜİK tarafından hesaplanıyor.
Ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor.
(6)