CNN Türk ekranında kanatlı sektöründe antibiyotik kullanımı iddiaları masaya yatırıldı. Prof. Dr. Nevzat Artık, tavukçuluk sektörüyle ilgili müthiş bir bilgi kirliliğinin söz konusu olduğunu ifade ederken, Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü ise tavuk etine yönelik iddiaları haksızlık olarak değerlendirdi.
Tavuklardan elde edilen et miktarını arttırmak için yemlere antibiyotik katıldığı iddiası CNN Türk canlı yayınında masaya yatırıldı. Deniz Bayramoğlu’nun sunduğu Gündem Özel programına Greenpeace Akdeniz Tarım ve Gıda Kampanya Sorumlusu Tarık Nejat Dinç, İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık, Türkiye Hayvan Besleme Bilim Derneği Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü katıldı.
‘Bakanlık denetim sonuçlarını açıklasın’ önerisi!
İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Murat Arslan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yaptığı denetim sonuçlarının paylaşılmadığını belirtti. Arslan, laboratuvarlara gönderilen numune analizi sonuçlarının, şeffaf olmak adına, yayınlanması durumunda, bütün tartışmaların önüne geçileceğini söyledi. Aslan, vücuda giren her maddenin doz ayarının önemli olduğuna işaret ederek, denetimin önemine dikkat çekti. Aslan, Avrupa Birliği’ne uygun şekilde düzenlenen bazı mevzuatlarla denetimlerin kontrol altına alınmaya çalışıldığını ifade etti.
Artık: Tavukçuluk sektörüyle ilgili müthiş bir bilgi kirliliği var
Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık, 2010 yılında AB ile gıda güvenliği faslı açılmadan önce Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın gıda güvenliği için çalışmaları başlattığını vurguladı. Türkiye’de kayıt dışı üretim rakamları hakkında bilgi veren Artık, etiketsiz ürün satışı yapılan yerlere dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Tavukçuluk sektörüyle ilgili müthiş bir bilgi kirliliğinin söz konusu olduğunu ifade eden Nevzat Artık, gıda sektöründe izlenebilirliğin ve denetimlerin önemine işaret etti.
Şenköylü: Endüstriyel tavuk ile ilgili iddialar gerçeği yansıtmıyor
Hayvan Besleme Bilim Derneği Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü, duyusal analiz laboratuvarında yapılan tadım paneli sonrasında, endüstriyel tavuğun çok daha lezzetli olduğu sonucunun ortaya çıktığını belirtti. Prof. Dr. Şenköylü, endüstriyel tavuğun 20 dakikada piştiği iddialarının ise gerçeği yansıtmadığını belirterek, bu iddiaları kesin bir dille yalanladı. Şenköylü, hayvansal gıdalarla ilişkili zaman zaman spekülatif iddiaların gündeme geldiğini belirterek, Türkiye’de özellikle tavuk etinin hedef alınmasını haksızlık olarak değerlendirdi.
Faruk Çelik’ten damızlık merkezleri duyurusu!
Programa telefon bağlantısı ile katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Milli Tarım Projesi’nin kamuoyuyla paylaşıldığını belirterek, bu kapsamda 32 ilde damızlık merkezlerinin kurulacağını belirtti. Çelik, “32 ilimizde damızlık düve merkezi kuruyoruz ve bu damızlık düve merkezlerinin, hangi ırk, hangi cins, ne amaçla olacağı şu anda belirlenmiş durumda ve böylece damızlık merkezlerinde hayvan talebinde bulunacak olan vatandaşlarımız, dilediği cinste hayvanı gelip orada, çok uygun şartlarda temin edebilecek. Burada temin edilecek olan damızlık hayvanların alımında yüzde 50 destek verilecek. Yani 4000 liralık bir damızlık düvenin, 2000 lirasını biz kamu olarak karşılıyoruz. Ayrıca ahır ve ağılın yapımında yüzde elli desteğimizi sürdürüyoruz” dedi.
(29)