Euro Bölgesi enflasyonu, Aralık ayında enerji fiyatlarındaki artışla beraber üç yılın zirvesine ulaştı. Bu sonuç, deflasyon endişesi yaşayan Avrupa Merkez Bankası’nı da rahatlattı. Analistlere göre, enflasyonun hedefe 2018 ya da 2019’a kadar ulaşacağı tahmininde bulunan Avrupa Merkez Bankası’nın genişlemeci para politikası, bir süre daha devam edecek.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi ülkelerin petrol üretimini kısması üzerine artan petrol fiyatları, Aralık ayında, bir önceki aya göre nerdeyse iki katına yükselerek yüzde 1,1’e yükselen yıllık enflasyon rakamına en fazla katkıyı yaptı. 19 üyeli Euro Bölgesi’nde Aralık ayı için enflasyondaki beklenti, yüzde 1 düzeyindeydi.
Tüketici harcamalarının artışında fren etkisi yapabilen yüksek enflasyonun, diğer yandan ücretlerin artmasına ve böylece ekonomide yavaşlama gözlenen Euro Bölgesi’nde ekonominin yeniden canlanmasına yol açabileceğine dikkat çekiliyor.
Son 3 yılın en yükseği
Euro Bölgesi’nde Aralık ayında yıllık bazda yüzde 1,1’e yükselen enflasyon, Avrupa Merkez Bankası’nın bölge için yıllık enflasyon hedefine bir adım daha yaklaşıldığını gösterdi.
Mario Draghi başkanlığındaki Avrupa Merkez Bankası, iki yıldan fazla süredir büyümeyi destekleyen ve Euro Bölgesinin deflasyona girmesini engellemeyi amaçlayan bir dizi parasal genişleme tedbirini uygulamaya koymuştu.
Öte yandan Aralık ayındaki yıllık enflasyon verisi, Eylül 2013’ten bu yana enflasyonda görülen en yüksek düzey oldu.
Euro Bölgesi kapsamında, Fransa, İspanya ve Almanya’da enflasyon verileri de Aralık ayı itibariyle yıllık bazda yükseliş gösterdi.
Tüketici fiyatlarının 2016’da düşüş gösterdiği İtalya’da ise 1959’dan bu yana ilk kez deflasyon yaşandı. Bu sonuç, İtalyan ekonomisi ile ilgili olumsuzlukları dile getiren analistleri de haklı çıkardı.
Ekonomik aktivite yüksek seviyede
Euro Bölgesi enflasyon verisiyle aynı anda yayınlanan ekonomik aktivite verisi de, bölgede ekonomik aktivitenin son 5,5 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını gösterdi.
Londra merkezli IHS Markit’in Satınalma Yöneticileri Endeksi’ne göre ise Euro Bölgesi üretim ve servis sektörü Kasım’daki 53.9 puandan, Aralık ayından 54.4 puana yükseldi. Bu sonuç, Euro Bölgesi’nde ekonominin 2016 yılı sonunda sağlam bir büyümeyi sürdürdüğünü ortaya koydu.
Euro Bölgesi nedir?
Para birimi “Euro” olan 19 AB üyesi ülkenin oluşturduğu ekonomik ve parasal birlik olarak tanımlanan Euro Bölgesi’de, Almanya, Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan yer alıyor.
Halen 28 üyesi bulunan AB’nin İngiltere ve Danimarka dışındaki diğer ülkeleri de, gerekli kriterleri karşıladıkları zaman Euro Bölgesi’ne katılmak zorundalar.
(2)