Ekonomi yönetimi, enflasyon sepetinde gıdanın ağırlığının azaltılması amacıyla düzenlemeye gidecek. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, enflasyon sepetinde gıdanın yüzde 24’lerde olan ağırlığının yıl sonunda yapılacak güncelleme ile yüzde 20’nin altına ineceğini açıkladı.
Gıda enflasyonu ile mücadele kapsamında Gıda Komitesi’nin yapısını Bakan düzeyine yükselten ve Komite’nin sekretaryasını yürütme görevini Merkez Bankası’na veren Hükümet, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon verilerine kaynaklık eden enflasyon sepetinde gıdanın ağırlığını azaltmak üzere de harekete geçiyor.
Enflasyon sepetinde gıdanın ağırlığı yüzde 20’ye inecek
Gıda enflasyonunda atılacak adımlar konusunda açıklamalarda bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bakanlardan oluşan Gıda Komitesi’nin önümüzdeki günlerde gıda ürünlerinin fiyatlarının normal seviyelerine gerilemesi için yeniden değerlemeyle, anketlerle, bilimsel çalışmalarla gıda sepeti içindeki enflasyon oranının düşürülmesini planladıklarını kaydetti.
Enflasyon sepetinde gıda ürünlerinin ağırlığının halen yüzde 24’lerde olduğuna dikkat çeken Zeybekci, “Bunun yüzde 20’nin altına düşmesi gerekiyor. Düzenleme, her yıl sonunda yapılan güncelleme çalışmaları kapsamında gerçekleştirilecek” dedi.
Gerekirse ithalat yapılacak
Gıda Komitesi’nin enflasyonla mücadele ile ilgili gerek iç piyasa, gerekse dış piyasadaki ekonomiye doğrudan müdahale etme yöntemleri bulunduğuna vurgu yapan Zeybekci, ekonomiye doğrudan müdahale yöntemlerini kullanmak yanında, gerektiğinde ithalat musluğunu kullanmaktan da çekinmeyeceklerini kaydetti. “Onu bugüne kadar gerektiğinde kamu kurumları eliyle kullanıyorduk. Şimdi özel sektör eliyle kullanmaktan çekinmeyeceğiz” diyen Zeybekci, “İthalat silahı kırmızı et için de geçerli olacak mı?” sorusuna da, “Bütün gıda ürünleri için uygulayacağız” karşılığını verdi.
Gıda enflasyonuna karşı yeni tedbirler
Ekonomi Bakanı Zeybekci’nin verdiği bilgiye göre, Gıda Komitesi’nin aldığı kararlar çerçevesinde, üretim, dağıtım kanalları ve ticaret olmak üzere zincirin bütün halkalarına yönelik tedbirler hayata geçirilecek.
Gıda Komitesi, hangi ürünlerde arz fazlası, hangi ürünlerde arz açığı olduğunu belirleyecek. Müdahale alımlarıyla üretici desteklenirken, belirlenen listeye uymayan ürünler alınmayacak. Böylece üretimde arz-talep dengesi daha sağlıklı hale getirilecek.
Suni fiyatları önlemek için alternatifler ortaya konulacak. Çiftçiden markete kadar olan süreç hal kayıt sisteminden izlenecek. Stok takibi yapılırken, fiyat artışı yaşanan ürünlere karşı ithalat dâhil her türlü tedbir alınacak. Fiyatların yüksek olmasındaki önemli nedenlerden biri olan pazarlama sürecindeki halka sayısı azaltılacak. Hal sistemindeki komisyonculuk organize edilecek, lojistikle ilgili düzenlemeler yapılacak.
Hal Kanunu’nda değişikliğe gidilerek, tarım ürünlerinin nakliyat sırasında zayi olmasının önlenmesi için soğuk zincirde taşımacılık şartı getirilecek.
(4)