Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, enflasyon için bazılarının farklı sebepler ürettiklerini belirterek, “Yok domates, patates, hıyar fiyatları artmış. Hepsi hikaye… Hepsinin dayandığı yer faizdir, faiz” dedi.
Türkiye Ekonomi Şurası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve ekonomiden sorumlu bakanların katılımıyla, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde yapıldı.
“Finans sektörünün patronlarını insafa davet ediyorum”
Şura’da katılımcılara hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin faiz politikasından şikayetçi olduğunu söyledi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ülkemin faiz politikasından şikayetçiyim. Bu faiz politikasıyla ülkem kalkınmaz. Bu faiz politikası aslında bir sömürü aracıdır. Bunu da özellikle söylemek istiyorum. Zira girişimci, atacağı adımları neyle atacak, alacağı düşük faizli krediyle. Fakat Merkez Bankası’nın ilan ettiği faiz oranını ikiye katlayarak kalkıp da kredi vermeye yönelirsen yüzde 15, 16, 17 ile bu ülkede biz bir yere varamayız. Onun için finans sektörünün patronlarını özellikle insafa davet ediyorum.”
“Enflasyonun bir numaralı sebebi faiz”
Faizle enflasyonun doğru orantılı olduğunu vurgulayan Erdoğan, enflasyonda kimilerinin gıda fiyatlarını işaret ettiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Enflasyon için bazıları farklı sebepler üretiyorlar. Yok domates, patates, hıyar fiyatları artmış. Hepsi hikaye… Hepsinin dayandığı yer faizdir, faiz. Enflasyon neticedir, faiz sebeptir. Enflasyonu doğuran bir numaralı sebep faizdir. Faizle enflasyon doğru orantılıdır, ters orantılı değildir. Kimse bunu bize yutturmasın. Ama ne yazık ki bakıyoruz, güvendiğimiz, inandığımız birçok mahfil burada hala aynı yanlışı işliyor. Ben diyorum ki TOBB çatısı altında hep birlikte bu mücadeleyi vereceğiz. Hükümetimiz de inanıyorum ki bu konuda kararlı duruşla bu süreci işleyecektir.”
İstihdam seferberliği
İşsizlik oranlarının düşürülmesinin önemine de değinen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İşsizlikte oranı bir defa şöyle gümbür gümbür aşağıya çekmemiz lazım. O zaman, o derecelendirme kuruluşları falan filan var ya… Ne gerekçeler yazmışlar, ne gerekçeler. Sana ne be? Türkiye’de anayasa oylaması, sana ne? Sen kimsin ya?” dedi.
TOBB’un tüm üyeleri nezdinde yeni bir istihdam seferberliği başlattıklarını vurgulayan Erdoğan, “Bugün başlattığımız istihdam seferberliğine birliğimizin tüm üyelerini, tüm illerimizi etkin bir şekilde katılmaya davet ediyorum.” diye konuştu.
“İşadamlarımıza güveniyoruz”
Türkiye Ekonomi Şurası’nda konuşan Başbakan Binali Yıldırım da, istihdam seferberliğine ilişkin olarak, şunları söyledi:
“Her bir üye bir kişiyi istihdam etse 1,5 milyon yeni iş alanı, yeni aş anlamına geliyor. İşte burada Cumhurbaşkanımız da ifade etti, en az bir. Bu sayıyı artırdığımız zaman iki olunca 3 milyondan bahsediyoruz. Siz ekonomiyi büyütmek için, insanlarımıza yeni iş alanı oluşturmak için bir adım attığınızda biz de iki adım atacağız. Bu yükü sadece size taşıtmayacağız.
Biz ekonomimize, milletimize, iş adamlarımıza güveniyoruz ve bugüne kadar bu oyunları nasıl boşa çıkardıysak son zamanlarda sahnelenen bu oyunu da boşa çıkaracağız. 2017 bazılarının sürekli olarak karamsarlık pompaladığı bir yıl olmayacak aksine Türk ekonomisinin tekrar şaha kalkacağı bir yıl olacaktır.
Bir yandan demokrasimizi kesintiye uğratmaya çalışan şer odaklarıyla mücadele ederken, hain darbe girişimini bertaraf ederken, bölücü terör örgütü ile amansız mücadele verirken, sınır ötesinde ülkenin güvenliğini sağlamak üzere Fırat Kalkanı Operasyonu’nu sürdürürken diğer yandan da ekonomimizin bölgesel ve küresel etkilerden en az etkilenmesi için gereken tedbirleri alıyoruz.”
Başbakan Yıldırım, planlanan 1,5 milyon çalışan için 1 yılda 12 milyar liralık kaynağı hükümet olarak karşıladıklarını aktardı.
“İstihdam için üretim, üretim için iç tüketim şart”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise zor bir yılı geride bıraktıklarını, artık 2017’ye baktıklarını kaydetti. Hisarcıklıoğlu, yaşanan tüm çalkantılara rağmen özel sektörün son bir yılda 155 milyar liralık makine ve teçhizat yatırımı yaptığını, 141 milyar dolarlık mal ihracatı gerçekleştirdiğini, turizm, denizcilik ve müteahhitlik sektörlerinde 38 milyar dolarlık döviz geliri elde edildiğini söyledi.
Yaşanan olumlu gelişmelere rağmen sıkıntılar da bulunduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
“Türkiye ekonomisinin yüzde 80’i iç tüketimden kaynaklanıyor. Dünya ekonomisi ve küresel ticaret uzun bir süredir yavaşlamış durumda. Böyle bir ortamda iç piyasamızı canlı tutmak daha önemli hale geldi. Unutmayalım ki ekonomi bileşik kaplar gibidir. İstihdam için üretim, üretim için de iç tüketim şart. İleride daha büyük atılımlar yapabilmek için bugün eldekini muhafaza etme zamanıdır. Şimdi iç piyasayı canlı tutma zamanıdır. Hükümetimizin beyaz eşya, mobilya ve konut sektörlerindeki vergi indirimleri bu açıdan isabetli bir adım olmuştur.
Döviz kurlarında yaşanan hızlı yükselme firmalarda ve piyasada sıkıntılara neden olmuştur. Kredi faizlerinin makul seviyelere inmesi beklenirken Merkez Bankasının likiditeyi kısması ve faizleri yükseltmesi üzerimizdeki yükü de artırdı.”
“Devleti yanımızda görmek istiyoruz”
İçeride ve dışarıda zorluklar yaşandığı bir dönemde özel sektör olarak devleti yanlarında görmek istediklerini belirten Hisarcıklıoğlu, ekonomiye odaklanılması ve reform ateşinin yeniden canlandırılması gerektiğini dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, “Yapısal reformlara ve küresel rekabette bizi öne çıkaracak yeni adımlara ihtiyacımız var. Zira önce Brexit sonra yeni ABD Başkanıyla birlikte dünyada ticaret yatırım ve fon akışı yavaşlıyor. Dışarısı kötüleşirken içeride safları sıklaştırmalıyız. Reform ateşi parlasın ki masa başından ahkam kesen reyting şirketleri de mahcup olsun utansınlar.” diye konuştu.
İstihdam diyaloğu
Hisarcıklıoğlu’nun özel sektör temsilcilerine “Türkiye’nin geleceğine artı bir istihdam sağlamaları” çağrısında bulunması üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, araya girerek “bir az” ifadesini kullandı. Erdoğan, “Biz evlilikte nasıl ‘en az üç’ diyorsak burada da ‘en az bir’ dememiz lazım. Eğer bunu başarmamız halinde işsizlik oranının nasıl süratle aşağı indiğini göreceğiz. Bu memleket, vatan, millet bizim, hep beraber buna sahip çıkacağız” ifadelerini kullandı.
Bunun üzerine Hisarcıklıoğlu, “Şimdi değiştiriyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın en büyük özelliği içimizden, ticaretten gelen bir kişi olduğu için onunla pazarlık yapma şansımız yok.” diyerek, iş adamlarına “Tekrar soruyorum, en az artı bir istihdam sağlamaya hazır mıyız?” dedi. İş adamları da Hisarcıklıoğlu’na “evet” karşılığını verdi.
(25)