Et ve Süt Kurumu (ESK), İstanbul’daki kasaplara, yemek şirketlerine, et sanayicilerine ve yerel market zincirlerine 22 TL+KDV fiyattan taze karkas dana eti satışına başlıyor. Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem’e göre, ESK’nın satışları ile et fiyatları 5-6 lira düşecek.
ESK’nın internet sitesinde yapılan duyuruya göre, kurum tarafından İstanbul ilinde faaliyet gösteren Türkiye Kasaplar Federasyonu’na üye kasaplara, Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu’na (YESİDEF) üye yemek şirketlerine, Türkiye Perakendeciler Federasyonuna (PERDER) üye yerel market zincirlerine ve kırmızı et sanayi alanında faaliyet gösteren işletmelere ithal taze karkas dana eti satışı yapılacak.
Sakarya Kombina Müdürlüğüne yapılacak müracaatlarda; kasaplar Türkiye Kasaplar Federasyonu’na, yemek şirketleri Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu’na (YESİDEF), marketler Türkiye Perakendeciler Federasyonuna (PERDER) ait üyelik bilgilerini ve talep miktarını içeren bağlı bulunduğu dernek/federasyon/oda tarafından düzenlenmiş belgeleri ibraz edecekler.
Kırmızı et sanayi alanında faaliyet gösteren işletmeler de, işletme ruhsatı ve bağlı olduğu ticaret/sanayi odaları tarafından düzenlenen et ve et ürünlerinin işlenmesiyle ilgili faaliyette bulunduğunu gösteren belge ile talep miktarlarını içeren belgeyi ibraz edecekler.
İthal taze karkas dana etlerinin satış ve teslimatları, ESK Sakarya Kombina Müdürlüğü’nde 22 TL+KDV satış fiyatı üzerinden yapılacak. Peşin bedelle yapılacak satışlar için mal bedelleri Kombina Müdürlüğünün belirleyeceği hesap numarasına yatırılacak ve veya kredi kartı ile gerçekleştirilecek.
Taleplerin stoklarla sınırlı olarak karşılanacağı satışlarda kasaplara yapılacak teslimat programı Türkiye Kasaplar Federasyonu, Yemek şirketlerine yapılacak teslimat programı YESİDEF, market zincirlerine yapılacak teslimat programı PERDER, kırmızı et sanayi alanında faaliyet gösteren işletmelerin talepleri ise Sakarya Kombina Müdürlüğü tarafından belirlenecek.
Kurum, etin kalitesi konusunda sorumluluk almayacak
YESİDEF’e üye her bir yemek şirketi için aylık teslimat miktarı azami 50 ton, kırmızı et sanayi alanında faaliyet gösteren her bir işletme için aylık teslimat miktarı ise azami 200 ton ile sınırlı olacak.
Ürün teslimatından sonra Kurum, ürününün kalitesine ve tartımına ilişkin sorumluluk kabul etmeyecek. Alıcı, bu konu hakkında itiraz etmeyeceğine dair Kombina Müdürlüğüne taahhütname verecek.
Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı açıkladı
Bu arada NTV’nin canlı yayınına katılan Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, Et ve Süt Kurumu’nun haftaya karkas eti 22 liradan satmaya başlayacağını dile getirerek, “Bu İstanbul gibi tüketimin çok olduğu yerlerde fiyatlara 5-6 lira düşüş olarak yansıyabilir” dedi.
Ertem, “Tarım ve hayvancılıkta ciddi bir fiyat regülasyonu yapmamız lazım. İlk defa ESK fiyat regülasyonu yapmak üzere harekete geçiyor. İstanbul et tüketiminde çok önemli bir merkez… İlk önce biz buradaki fiyat regülasyonunu sağlamamız, oligopol yapıyı spekülasyonu ortadan kaldırmamız lazım” değerlendirmesini yaptı.
Et ve Süt Kurumu, kurum tarafından kullanılmak üzere sıfır gümrük vergili kasaplık canlı hayvan ithalatı için açılan 400 bin baş kontenjanın 100 bini için ihale süreci başlamıştı.
(10)