Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in talimatıyla çiğ sütte fiyat düşüşlerine karşı üreticinin elindeki fazla sütü almak üzere harekete geçen Et ve Süt Kurumu (ESK) müdahalesinin ayrıntıları netleşiyor. ESK, günlük arz fazlası olduğu tahmin edilen bin 500 ton sütü, Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) belirlediği referans fiyat olan 1,15 TL’den alacak.
Sütte yaşanan arz fazlası dolayısıyla, bazı fırsatçıların üreticiden sütü Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği tavsiye referans fiyatın da altında almaya çalıştığının belirlenmesi üzerine, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, üreticinin elindeki sütün belirlenen fiyattan alınarak süt tozu yapılması için ESK’ya talimat verdi.
Çelik’in talimatı üzerine çalışmalara başlayan ESK, süt sektörü temsilcileri ile bir toplantı düzenledi. Toplantıda, günlük arz fazlası olduğu tahmin edilen bin 500 ton sütün, USK’nın açıkladığı tavsiye fiyat olan 1,15 TL’den alınmasının yöntemleri üzerinde duruldu.
Toplantıya katılan isimlerden Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, sektör temsilcilerinin konuya ilişkin görüşlerinin Bakan Çelik’e sunulacağını söyledi.
Eskiyörük, “Et ve Süt Kurumu, Türkiye’de değerinde satılmayan sütleri toz ya da yaş süt olarak piyasadan alıp değerlendirecek. Süt fiyatlarının 75 kuruşa gerilemesinden dolayı üreticiyi korumak adına, bazı fırsatçıların bu durumu kullanmak istemelerini engellemek adına bu sütler alınacak ve Et ve Süt Kurumu tarafından süt tozu tesislerine teslim edilecek” diye konuştu.
Türkiye’de günlük ortalama bin 500 ton sütün arz fazlası olduğunun tahmin edildiğini vurgulayan Tire Süt Kooperatifi Başkanı Eskiyörük, şöyle devam etti:
“ESK, arz fazlası olduğu tahmin edilen günlük bin 500 ton sütü, 1,15 lira maliyeti üzerinden piyasadan toplayacak. Bu sütü tozlaştırarak mı piyasadan çekecek yoksa yaş süt olarak mı alacak henüz belli değil. Buna sayın Bakan karar verecek.
“Bakan Çelik doğru adım attı”
Arz fazlası sütün kurum tarafından piyasadan toplanması sektörü rahatlatacak. Bu girişim sayesinde süt veren hayvanların et için kesilmesinin önüne geçilmiş olacak.
2008’de de benzer bir durumla karşılaşılmış gerekli adımlar atılmayınca süt veren inekler kesilmişti. Bunun Türkiye’ye maliyeti 3 milyar dolar olmuştu. Şu an 200 milyon liralık bir kaynakla hayvanlarımız kesilmekten kurtulacak. Sayın Bakanımız Faruk Çelik, bu sorunun çözümü konusunda kararlı ve bence doğru bir adım attı. Olması gereken baştan yapılması gereken bir uygulamaydı.”
Bu arada ESK’ya süt piyasasına müdahale anlamında toplamda 300 bin ton süt alımı yetkisinin verilmesi üzerinde durulduğu öğrenildi. Ancak yetki alınsa da piyasa koşullarında söz konusu miktarın hepsi kullanılmayabilecek.
(17)