Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kırmızı ette sınıflandırmaya bağlı fiyatlandırma sisteminin oluşturulmasıyla ilgili yaptıkları çalışmalar kapsamında hazırlanan yönetmelik taslaklarının ilerleyen günlerde sektörün görüşüne açılacağını bildirdi.
Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre, kırmızı ette sınıflandırmaya bağlı fiyatlandırma sisteminin oluşturulması çalışmalarına ilişkin Anadolu Ajansı muhabirine açıklamalarda bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli olan kırmızı ette sınıflandırma ve fiyatlandırma uygulamasının, Türkiye’de hayata geçirilmesi amacıyla çalışma başlattıklarını söyledi. Çelik, bu kapsamda hazırladıkları Sığır Karkaslarının Sınıflandırılmasına Dair Yönetmelik ile Koyun Karkaslarının Sınıflandırılmasına Dair Yönetmelik taslaklarını, önümüzdeki günlerde sektörün görüşüne açacaklarını kaydetti.
“Kırmızı ette sınıfına göre fiyat belirlemesi yapılacak. Düzenlemeyle market ve kasaplarda satılan karkas etin etiketlerinde, hayvanın yaşını, cinsiyetini, yağ miktarını ve kas yapısını gösteren bilgiler yer alacak. Böylece vatandaş hangi eti, kaça aldığını bilecek” diye konuşan Bakan Çelik, düzenlemeyle kırmızı et piyasasında ortak bir karkas sınıflandırma sistemi oluşturulacağını ve pazar fiyatlarının da bu sınıflara göre belirleneceğini ifade etti. Çelik, daha iyi sınıfa daha yüksek fiyatın verilmesi sonucunda kaliteli et üretiminin teşvik edileceğini vurguladı.
Karkas et sınıflandırması nasıl olacak?
AA’nın haberine göre, sektörün görüşüne açılacak taslak yönetmeliklerle karkas etler, hayvanın cinsiyeti, yaşı, kas yapısı (en üst-S, mükemmel-E, çok iyi-U, iyi-R, orta-O, kötü-P) ve yağ örtüsüne (1-düşük, 2-zayıf, 3-ortalama, 4-yüksek, 5-çok yüksek) göre sınıflandırılacak.
Yapılan sınıflandırmaya ilişkin etiketlemenin nasıl yapılacağı, kesimhanelerde sınıflandırmayı yapacak kişilerin yeterliliklerine ilişkin kriterlerin de yer aldığı taslakta, bu işlemin uzman sınıflandırıcılar yerine otomatik derecelendirme teknikleri ile yapılması durumunda tekniklerin doğruluğunu gösteren sertifikasyon testlerinin yapılması gibi konu başlıkları da bulunuyor.
Yönetmelik ayrıca kesimhanelerde yapılan sınıflandırma ve sınıflandırmaya ilişkin etiketleme işlemlerinin kontrolü, kaydedilecek pazar fiyatının tanımlanması ve pazar fiyatında kullanılacak kategori ve sınıflar, temsili fiyatların oluşumu ile haftalık fiyatların hesaplanmasına ilişkin usul ve esasları kapsıyor.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(2)