Gıda fabrikaları için gıda güvenliğini kökten değiştirmeyi hedefleyen önemli bir gıda güvenliği girişimi, 6 gıda firmasının katılımıyla İrlanda’da hayata geçti.
Gıda Ortamları için Dizilim Birliği (Sequencing Alliance for Food Environments, SAFE) projesi, Gelecek Nesil Dizilim (NGS) adını verdiği teknolojiyi kullanarak gıda kalitesi ve gıda güvenliği yaklaşımını güçlendirecek yeni bir öngörü yazılımı geliştirmeyi planlıyor.
SAFE projesinin mimarları, bakterilere ait özellikleri DNA seviyesinde tanımlama ve takip etme kabiliyetine sahip bir ‘araç kutusu’ yaratarak, fabrikalarda bakterileri kontrol etmek için kullanılan mevcut yöntemleri değiştirmeyi ümit ediyor. Projeyi hazırlayanlara göre mevcut yöntemler yeterince hızlı veya kesin değil.
Proje, gıda tedarik zinciri için ne anlama geliyor?
Proje, İrlanda Girişimi ile Dublin Üniversitesi Akademisi (UCD) Gıda Güvenliği Merkezi ve Dairygold, Dawn Farm Foods, Glanbia, Kerry Group, Mead Johnson Nutrition ve Nutrition Supplies firmaları arasında bir ortaklık.
SAFE, bu yazılım araç kutusu yoluyla, gıda tedarik zincirine bakteri bulaşısı riskini azaltmayı hedefliyor.
UCD’deki araştırmacılar 2 yıl boyunca İrlanda’da gıda üretimi yapan bazı tesislerdeki ortamı takip edecek. Takip edilecek tesisler arasında bebek formüllerine yönelik bileşen fabrikaları, pişmiş ve fermente et üretim fabrikası ve vitamin ve mineral üretimi fabrikası yer alıyor.
Mevsim ve iklimle ilgili değişimler mikrobiyomda (mikroorganizmalar) değişime yol açarak üretilen gıdaların kalitesini, güvenliğini ve besin profilini etkiliyor. Bu nedenle takip süreci boyunca, mevsim ve iklimle ilgili değişimler de göz önünde bulundurulacak.
Daha sonra bu veri tabanları, öngörü yapabilen bir yazılım araç kutusu geliştirmek için kullanılacak. Bu araç kutusu, gıda tesislerinde bulunan bakterilerin kalite kontrol analizinin daha hızlı ve daha doğru yapılmasına olanak tanıyacak.
Zararlı bakteriler ve gıda güvenliği
UCD Gıda Güvenliği Profesörü olan Séamus Fanning’e göre bu, zararlı bakterilerin gıda tedarik zincirine girişini daha hızlı ve sürdürülebilir bir yolla engelleyecek.
Fanning, “bu araştırmanın neler sağlayabileceği konusunda heyecanlıyım. Bu, reaktif bir hamleden çok proaktif bir hamle,” dedi
Fanning, projenin Gelecek Nesil Dizilim teknolojisindeki gelişmeler ve ilgili maliyetlerdeki önemli düşüş sayesinde mümkün olduğunu sözlerine ekledi.
ABD Gıda ve İlaç Kurumu (FDA), mevzuata ilişkin gıda kontrollerinin yaptırımını desteklemek için rutin bir izleme aracı olarak Gelecek Nesil Dizilim’i uyguluyor.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(8)