BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Avrupa ve Orta Asya’da toplum kapsamlı kırsal kalkınmayı Litvanya’da başlayan “Avrupa ve Orta Asya’da Toplum Kapsamlı Kırsal Kalkınmayı Teşvik” başlıklı konferansta masaya yatırıyor. Üç gün sürecek konferansta, ekonomik büyümeden kırsaldaki kadınların yararlanmasının nasıl sağlanacağı ele alınacak.
Ülkelerin 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni içeren Sürdürülebilir Kalkınma İçin 2030 Gündemi’ni kabul etmesinin üzerinden, yaklaşık 17 ay geçti. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ivmeyi korumak ve ölçülebilir sonuçların hayata geçmesini sağlamak üzere cinsiyet eşitliğinin belirli bir alanı üzerine üç günlük bir konferans düzenliyor. Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta 30 Ocak’ta başlayan konferans, 1 Şubat Çarşamba günü sona erecek.
Yol haritası sunacak
“Avrupa ve Orta Asya’da Toplum Kapsamlı Kırsal Kalkınmayı Teşvik” başlıklı konferansa Vilnius merkezli Avrupa Birliği’nin özerk bir kurumu olan Avrupa Cinsiyet Eşitliği Enstitüsü (EIGE) ev sahipliği yapıyor. Konferansın ilk gününde bakanları ve üst düzey katılımcılar cinsiyet eşitliğinin kuruluş politikalarını ortaya koyacak, pratik örnekleri sunacak, ulusal ve uluslararası tecrübeleri paylaşacak ve başarı hikayelerini anlatacak. Açılış oturumuna Avrupa Birliği ülkeleri, Kafkaslar ve Orta Asya’dan hükümet temsilcileri katılacak.
Meydan okumaları ve fırsatları tespit etmek, kapsayıcı tarım ve kalkınma politikalarını teşvik için araçlar ve yaklaşımlar bulmayı amaçlayan tartışmalar, ülke temsilcileri ve çalışma grubundaki uzmanların katılımıyla Çarşamba akşamına kadar devam edecek. Konferansın ulusal ve bölgesel seviyede bu hedeflere ulaşmaya yönelik bir “yol haritası” sunması bekleniyor.
Konferansa ilişkin açıklamalarda bulunan FAO Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Temsilci Yardımcısı Cristina Amaral “Arkada bir kişiye bile bırakmamak’ prensibi, 2030 Gündemi için bize yol gösteriyor. Cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesin merkeze alınması tüm Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nde gayet açık olarak bulunuyor. 5 numaralı hedefte bu ayrı bir madde olarak doğrudan gösterilirken, 30’dan fazla hedefte de dolaylı yer alıyor.” dedi.
Tarım ve gıda güvenliğinde kadının yeri
Kadınlar tarım ve gıda güvenliğinde çok güçlü bir rol oynuyor. Kadınların sektördeki işgücüne katılım oranı yüzde 43 olmasına karşın, kırsal kesimdeki kadınlar büyük bir yoksulluk riski ile karşı karşıya. Neredeyse bütün ülkelerde kadın aile reisleri toprak, su ve kredi gibi hayati kaynaklara erişimi daha az ve bu alandaki erkeklerden daha az eğitimliler.
Araştırmalar kadınların toplumsal statüsünün güçlendirilmesinin 1970-1995 arasında küresel açlığın azalmasında büyük rolü olduğunu gösteriyor. Kadınların eğitime erişimindeki ilerleme, tek başına gıda güvenliğinde yüzde 43 kazanıma bağlanıyor.
FAO Üst Düzey Cinsiyet ve Sosyal Koruma Uzmanı Dono Abdurazakova, “Kadınlar kaynaklara eşit olarak erişebildiği zaman çocukları için gıdaya sağlığa ve eğitime erkeklerden daha fazla harcıyorlar. Kırsaldaki kadınların güçlendirilmesi ve bu fırsatın verilmesi sürdürülebilir tarımsal kalkınma ve gıda güvenliği için çok temel bir unsur. Bu durum aile ve toplum dinamiklerini değiştirebilir ve hatta küresel olarak daha iyiye götürebilir. Bu da uzun dönemli sosyal ve ekonomik büyümenin garanti altına alınabileceği anlamına gelir.” diye konuştu.
(12)