FAO ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), çocuk işçiliği konusundaki farkındalığı arttırmak amacıyla tarım profesyonellerine ulaşıyor.
Çocukların yaşları için uygun olmayan ağır işlerde çalışması, çocuk işçiliği olarak isimlendiriliyor.
FAO ve ILO, tarım politikacıları, program tasarımcıları ve uygulayıcıları, araştırmacılar ve istatistikçiler tarafından kullanılabilecek yeni bir e-öğrenme kursu hazırladı. Kursun amacı, özellikle küçük toprak sahiplerinin hedef alındığı tarımsal ve kırsal gelişim programlarında çocuk işçiliği önlemlerinin alınmasını sağlamak.
Kurs tarım ürünü, canlı hayvan, ormancılık, balıkçılık ve su ürünleri sektörlerinin tamamını kapsıyor.
Tüm dünyada, çocuk işçilerin yaklaşık %60’ı tarımla ilgili işlerde çalışıyor. Bu, 100 milyon çocuk işçi anlamına geliyor. Çocuk işçiliği, çocukların sağlığını ve güvenliğini tehdit eden tehlikeli işleri da kapsayabiliyor.
José Graziano da Silva: Sıfır açlık hedefi için çocuk işçiliği tamamen önlenmeli
Roma’daki bir etkinlikte yaptığı konuşmda Çocuk İşçiliğine Karşı Dünya Günü’ne işaret eden FAO Genel Direktörü José Graziano da Silva, sıfır açlık hedefinin gerçekleştirilmesi için, çocuk işçiliğinin de tamamen bitmesi gerektiğini söyledi.
Graziano da Silva, “çocuk işçiliği, tek başına ortadan kaldırılamayacak karmaşık bir konu. Bu konuda, herkesin uzmanlığı ve kaynakları ile katkıda bulunabileceği güçlü ortaklıklara ihtiyacımız var” dedi.
Graziano da Silva’ya göre çocuk işçiliğinin esas nedenlerini belirlerken tarım politika ve programları önemli bir görev üstleniyor. Kırsal bölgelerdeki çocukların ve gençlerin ihtiyaçlarını karşılayan eğitim sistemleri de buna dahil edilmeli.
Graziano da Silva, sosyal koruma ve kırsal bölgelerdeki genç ve yetişkinlere yönelik makul iş politikalarıyla, tarımdaki çocuk işçiliğini sona erdirmek için gerekenlerin bir araya geleceğini düşünüyor.
Tanım olarak çocuk işçiliği
Çocukların tarımla ilgili çalışmalara her katılımı, çocuk işçiliği olarak tanımlanmıyor. Çocuklara, gelecekte faydalanacakları bilgi ve becerilerin kazandırıldığı bazı faaliyetler faydalı olabiliyor.
Ancak çocuklar uzun süreler çalıştıklarında veya yaşları için uygun olmayan ve sağlık veya eğitimlerini olumsuz etkileyen tehlikeli işler yaptıklarında bunun adı çocuk işçiliği oluyor ve önlenmesi gerekiyor.
İyi tarım uygulamaları ve yeni teknolojiler faydalı olabilir
FAO ve ILO’nun yeni kursu, çocuk iş gücü talebini azaltabilecek, iş gücü tasarrufu yöntemlerini uygulama ihtiyacını ve tehlikeli çalışma koşullarını azaltmak için uygulanacak güvenli tarım yöntemlerini ele alıyor.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(7)