Tarım, orman açma sorununun arkasındaki en büyük neden. FAO, sürdürülebilir tarım sistemlerini teşvik etmek ve gıda güvencesi sağlamak için tarım ve ormancılık arasında olumlu ilişkiler kurulmasına ihtiyaç olduğuna inanıyor.
FAO Ormancılık Komitesi’nin (COFO) 23. Oturumu’nun açılışında sunulan, FAO’nun amiral gemisi yayını Dünya Ormanlarının Durumu (SOFO) belgesinin ana mesajı, tarım ve ormancılık arasındaki pozitif ilişkilerin kurulması gerektiği şeklinde.
Ormanlar, su döngüsü, toprak korunumu, karbon korunumu, doğal böcek kontrolü, yerel iklimlerin etkilenmesi ve polen taşıyıcılara habitat sağlanması gibi birçok yolla, sürdürülebilir tarımsal gelişimde önemli bir rol oynuyor.
FAO Genel Direktörü José Graziano da Silva, Ormancılık Komitesi açılış konuşmasında, “2030 Sürdürülebilir Gelişim Gündemi ve iklim değişimi konusundaki Paris Antlaşması, gıda güvencesi ve doğal kaynakların yönetimi başlıklarının ayrı düşünülemeyeceğini kabul ediyor. Her iki anlaşma da, tüm tarım sektörleri ve gıda sistemleri için uyumlu ve entegre bir sürdürülebilirlik yaklaşımı çağrısı yapıyor. Ormanlar ve ormancılık da bu konuda oldukça önemli” ifadelerini kullandı.
FAO: Gıda güvencesi için ormancılık ve tarım ilişkileri elzem
Graziano da Silva, “SOFO’nun ana mesajı oldukça açık, daha fazla gıda üretmek için ormanların kesilmesi ihtiyaç yok” şeklinde konuştu.
Ormanların dönüşümündeki en büyük pay, tarıma ait. Yayınlanan raporu göre, tropik ve tropik altı büyük ölçekli ticari tarım ve geçim için yapılan yerel tarım, ormanların dönüşümünde sırasıyla %40 ve %33 paya sahip. Orman açma faaliyetinde kalan %27’lik oran, şehirleşme, altyapı büyümesi ve madencilik nedeniyle gerçekleşiyor.
Ormanlar tarım ve gıda güvencesi için önemli işlevlere sahip
Madalyonun diğer tarafında, rapor, ormanların tarıma fayda sağlayan ve gıda üretimini arttıran birçok önemli ekolojik işlevi olduğunun altını çiziyor.
FAO Ormancılık Politikası ve Kaynakları Bölümü Direktörü Eva Müller, “gıda güvencesi, tarımsal alanların orman açma pahasına genişletilmesi yerine, tarımsal yoğunlaşma ve sosyal koruma gibi diğer önlemlerle sağlanabilir. İhtiyacımız olan; tarım, ormancılık, gıda ve alan kullanımı, alan kullanımı planlamasının iyileştirilmesi, etkili yasal çerçeveler ve yerel toplulukların ve küçük toprak sahibi çiftçilerin daha çok katılımı politikalarının, sektörler arasında daha iyi koordine edilmesi” şeklinde konuştu.
(6)