Amerikan Merkez Bankası FED’in faizleri değiştirmemesini değerlendiren uzmanlar, yaz boyunca ABD’de faizlerin düşük kalacağını belirttiler, belirsizlik ortamında kurda oynaklığa hazır olunması uyarısı yaptılar.
Piyasalarda bir yandan Brexit öncesinde yaşanan endişeler devam ederken, diğer yandan da gözler 15 Haziran’daki FED’in aylık toplantısına çevrilmişti. Toplantı sonrasında FED Başkanı Yellen’ın güvercin tavrını sürdürerek yaptığı konuşma, mevcut durumu değiştirmedi.
FED toplantısı sonrasında faiz artışları, istihdam ve enflasyon beklentileri ile ilgili tahminlerini açıklayan Saxo Capital Markets Uluslararası Piyasalar Direktörü Özgür Hatipoğlu, piyasalarda, FED’in güvenilirliği ve kredibilitesine ilişkin soru işaretlerinin devam ettiğini bildirdi.
Yellen’in güvercin tavrı!
Son FED toplantısının öne çıkan haberinin, geçmişteki toplantılarda 2016 faiz artışına onay veren FED üyesi sayısının ciddi oranda azalması olduğunu belirten Hatipoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“FED’in bölgesel başkanlarının şimdiye kadarki açıklamalarında, 2016’da 4 tane faiz artırımı yapılabileceği sonucu çıkıyordu. Şu ana kadar ise FED toplantılarından çıkan faiz artışı kararının 2 ile sınırlandığını görüyoruz. Anlaşılan o ki, gelecek ay toplantıda da yeni bir faiz artırımı olmayacak. Her ne kadar Başkan Yellen bu konuda toplantıyı masada canlı tutmaya çalıştıysa da, aşırı güvercin konuşmaları nedeniyle böyle bir durumun gerçekte var olmadığını biliyoruz. Büyük olasılıkla yaz aylarında Amerika’da faizler düşük kalacak. Şu anki projeksiyona göre Eylül ayında faiz artışı olacak gibi gözüküyor, belki ondan sonraki faiz artırımı da Aralık ayında gerçekleşebilir. Tabii mutlaka veri bağlılığı devam edecek.”
FED toplantısı sonrasında Yellen’ın açıklamasında istihdamla ilgili bir takım yeni düzenlemelerin de bulunduğunu vurgulayan Özgür Hatipoğlu, istihdam konusunda beklentilerin biraz daha yüksek olduğuna dikkat çekti ve “Hala istihdam piyasasının en son veriden sonra biraz daha iyileşmesini istediklerini görüyoruz” dedi.
FED’in kredibilitesi ve güvenilirliği sorgulanmaya devam edecek
Saxo Capital Markets Uluslararası Piyasalar Direktörü Hatipoğlu, enflasyon ve piyasalar konusunda da şu değerlendirmeleri yaptı:
“Yine enflasyon beklentilerini %2’de koruduklarını görüyoruz. Piyasa tepkisi olarak en önemli tespit, Amerikan 10 yıllık ve Amerikan 2 yıllık tahvillerinde geldi. 2 yıllık tahminler %10’dan fazla gerilerken, 10 yıllık tahviller ise%4,5 civarı geriledi. Bu hareket bize şunu gösteriyor; aslında piyasa kısa vadede faizlerin düşük kalmaya devam edeceğinin farkında, ama uzun vadede çok da fazla düşük kalmayacağını düşünüyor.
Bu nedenle yakın vadeli tahvilleri aşağı çekiyor, uzak vadeli tahvilleri ise daha az aşağıya çekiyor. Bunun haricinde FED tarafında yeni bir gelişme olmayacak. Ama şunu da eklemek istiyorum, FED Başkanı Yellen her zaman olduğu gibi bu sefer de dominant olmayan güvercin bir ifadeyle insanların karşısına çıktı. Böyle olmaya devam ederse, büyük olasılıkla FED’in güvenilirliği ve kredilibitesi piyasalarda sorgulanmaya devam edecektir.”
Kurda oynaklığa hazır olunmalı!
ABD Merkez Bankası’nın (FED) 15 Haziran toplantısında faiz artırımını ötelemesinin olası etkilerini değerlendiren Odeabank Ekonomik Araştırmalar ve Stratejik Planlama Direktörü Ali Kırali ise “Fed’in faiz artırımına gitmemesi ancak yılsonuna kadar iki faiz artırımını hâlâ masada tutuyor olması ve Brexit de dahil diğer küresel riskler, piyasalardaki belirsizliğin sürmesi anlamına geliyor. Buna karşın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bir süredir faiz koridorunu daraltıyor. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde döviz kurunda daha fazla oynaklığa hazır olunmalı” dedi.
TCMB’nin faiz koridorunun üst bandında yaptığı indirimlerle faiz koridorunu daraltmasının TL’nin kırılganlığını artırdığını belirten Kırali, “Mayıs ayı bunun somut bir örneği oldu. Küresel risk iştahının zayıfladığı ve yurtiçi politik belirsizliğin yükseldiği Mayıs ayında, TL’de sert değer kaybı yaşandı” dedi. Kırali, şunları kaydetti:
“Oysa yukarı yönde daha geniş bir faiz koridorunun, geçtiğimiz ay yaşadığımız ve ilerleyen dönemde yaşayabileceğimiz dalgalanmalarda, TL’yi sağlam tutması beklenebilirdi. Ancak üst banttaki indirimlerle TCMB, faiz koridorunu daraltarak daha az faiz oynaklığı, daha fazla kur oynaklığı yönünde bir tercihte bulunmuş oluyor. FED’in faiz artırımını öteleyerek hâlâ masada tutması da belirsizliğin devamı anlamına geliyor. Bu nedenle önümüzdeki aylarda kurdaki oynaklığın artabileceğini düşünüyoruz. Kurdaki oynaklık enflasyon görünümü üzerinde de yukarı yönlü riskler yaratacaktır.”
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(2)