Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği Taslağını, ilgili kesimlerin görüşüne açtı. Taslak, 12 Aralık’a kadar toplanacak görüşler değerlendirilerek son şeklini alacak.
Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği ile fermente süt ürünlerinin tekniğine uygun ve hijyenik olarak üretilmesini, hazırlanmasını, işlenmesini, ambalajlanmasını, muhafazasını, depolanmasını, taşınmasını ve pazarlanmasını sağlamak için ürün özelliklerinin belirlenmesi amaçlanıyor.
Fermente süt ürünlerini, konsantre fermente süt ürünlerini, ısıl işlem görmüş fermente süt ürünlerini ve bu ürünleri baz alan kompozit süt ürünlerini kapsayan Tebliğ, ayran, çeşnili/aromalandırılmış fermente süt ürünleri, fermente süt bazlı içecekler, kefir, kımız, süzme yoğurt/torba yoğurt ve yoğurt konusunda düzenlemeler içeriyor.
Fermente süt ürünlerinin özellikleri
Tebliğe göre, fermente süt ürünlerinin üretiminde mevzuata uygun süt ve/veya süt ürünü kullanılacak; ürünler kendilerine has tat, koku ve yapıya sahip olacak.
Tebliğ kapsamındaki ürünlerin üretiminde belirtilen starter kültürlere ilave olarak diğer starter kültürler ve/veya yan kültürler de kullanılabilecek. Sadece fermantasyon sonrası ısıl işlem görmüş fermente süt ürünlerinde ve çeşnili/aromalı fermente süt ürünlerinde jelatin ve nişasta kullanılabilecek.
Yoğurt ve ayran, tebliğ ekinde yer alan yağ oranlarına uygun olacak. Ayran en fazla %0,80 oranında tuz içerebilecek.
Fermente süt ürünleri spesifik mikroorganizmaları raf ömrü sonuna kadar canlı, aktif ve tebliğ ekinde belirtilen sayıda içerebilecek. Spesifik mikroorganizmaları canlı, aktif ve belirtilen sayıda sağlamayan fermantasyon sonrası ısıl işlem görmüş fermente süt ürünleri spesifik ürün tanımlarıyla adlandırılamayacak.
Meyveli yoğurtlarda meyve miktarı en az %6, meyve suyunda sitrik asit cinsinden ağırlıkça en az %2,5 oranında titre edilebilir asit bulunduran meyve ve tropik meyve ilaveli yoğurtlarda en az %2 olacak.
Isıl işlem görmüş fermente süt ürünlerinde toplam bakteri sayısı en çok 102 olabilecek.
Tebliğ kapsamında yer alan ürünler Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği, Gıda Hijyeni Yönetmeliği ve Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olarak üretilecek.
Doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilmiş olan ürünler sadece Tebliğin hijyen ile ilgili kriterlerini karşılayan yerlerde piyasaya arz edilecek.
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin ambalajları, Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliğine ve Gıda Hijyeni Yönetmeliği hükümlerine uygun olacak.
Ürün etiketleri
Ürünlerin etiketleri, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğinde yer alan hükümlere ek olarak, şu hükümlere de uygun olacak:
Fermantasyondan sonra ısıl işlem görmüş fermente süt ürünleri “Isıl İşlem Görmüş Fermente Süt Ürünü” olarak adlandırılacak.
Çeşnili fermente süt ürünlerine eklenen çeşni maddesinin adı spesifik ürün ismi; Sadece aroma maddeleri kullanılarak üretilmiş olan fermente süt ürünlerinde kullanılan aroma maddesinin adı spesifik ürün ismi ile birlikte kullanılacak.
Üretiminde şeker ve/veya tatlandırıcı kullanılan ürünlerde “Şeker ilave edilmiştir”, “Tatlandırıcı içerir” veya “Tatlandırıcılı”, “Şeker ve tatlandırıcı içerir” veya “Şekerli ve tatlandırıcılı” ifadelerinden uygun olanı ayrıca tatlandırmak amacıyla bunların haricinde bir bileşen kullanıldığında ise “….. ile tatlandırılmıştır” ifadesi ürün ismi ile aynı görüş alanında ve okunabilecek büyüklükte etikette yer alacak.
Süt yağı içeriği %1,5’dan daha düşük olan yoğurtlar ve süt yağı içeriği %0,8’den daha düşük olan ayranlar için “yağı azaltılmış” veya benzeri ifadeler kullanılabilecek.
Tebliğ kapsamında yer alan ve tek bir hayvan türüne ait sütün %100 kullanıldığı üretimlerde sütün ait olduğu hayvan türü ürün adı ile birlikte kullanılabilecek.
Fermantasyon sonrası ısıl işlem görmüş fermente süt ürününde işlem yardımcısı olarak kullanılan jelatin veya nişasta ürün etiketinde bileşen listesinde belirtilmek zorunda olacak.
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin taşınması ve depolanmasında, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinin Gıdaların Taşınması ve Depolanması Bölümündeki kurallara uyulacak. Ürünler muhafaza edilmesi, taşınması ve piyasaya arz edilmesi sürecinde 6°C’nin altındaki sıcaklıklarda tutulacak.
Geçiş süresi
Türk Gıda Kodeksi Fermente Sütler Tebliği’ni yürürlükten kaldıracak olan Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, Tebliğ hükümlerine bir yıl içerisinde uymak zorunda olacaklar. Tebliğ kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecileri yeni Tebliğ hükümlerini karşılayana kadar Türk Gıda Kodeksi Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği hükümlerine uyacaklar.
(190)