Gıda sektöründe yenilikçi, inovatif ürünlerle katma değerli üretimi arttıracak projelerin sanayi ile buluşması amacıyla Ege İhracatçı Birlikleri tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nda şampiyonlar ödüllerini aldı.
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından, “Fikirlerin Aşka Gelsin” sloganıyla, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ekonomi Bakanlığı’nın desteği, Kuru Meyve Tanıtım Grubu, Türk Hava Yolları, Narenciye Tanıtım Grubu, İzmir Ticaret Borsası, Su Ürünleri Tanıtım Grubu, Makarna Bulgur Tanıtım Grubu sponsorluğunda düzenlenen IV. Gıda Ar-ge Proje Pazarı’nda 8 aylık maraton, düzenlenen ödül töreni ile tamamlandı. Derece giren projelerin sahipleri Swissotel Büyük Efes’te düzenlenen törenle ödüllendirildi.
IV. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’na toplam 409 proje başvururken, dereceye giren 9 proje için 32 bin dolar ödül dağıtıldı. 59 projenin sergilenmeye değer bulunduğu Gıda Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğinde Öğrenci kategorisinde Halil Yücelik birinci olurken, Araştırıcı kategorisinde ise Yurdagül Eserkaya birincilik ödülünün sahibi oldu.
Ödül töreninde konuşan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı ve Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Birol Celep, kısa vadede Ar-Ge’ye yatırım yapmanın maliyetli gibi görünse de, bu alanda ayrılan kaynakların üretimde birim maliyetin düşmesine ve kalitenin artmasına yol açtığını, Ar-Ge’nin özellikle uluslararası rekabette vazgeçilmez olduğunu kaydetti. Birol Celep, “Geldiğimiz noktaya bakınca ve birbirinden değerli projeleri görünce, ‘Hayallerimiz gerçeklerimizdir’ bakış açısından yola çıkarak buradan sektörde, tüm dünyaya etki yaratacak yenilikçi buluşların da çıkacağına inanıyorum. Uluslararası pazarda rekabetçi olmak ve ihracatımızı arttırmak için daima dinamik kalmaya ve yenilikler peşinde koşturmaya mecburuz” dedi.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ise hızla değişen ve büyüyen dinamik bir dünya içerisinde ülkeler ve işletmelerin rekabet ortamından geri kalmamak için değişim ve gelişimi yakalamak, günden güne gelişen teknolojiye ayak uydurmak, taklit edilen ya da icat edilmiş teknolojileri kullanmak yerine uygun araştırma teknikleri ile fark yaratan buluşlar yapmak ve mevcut teknolojik sistemleri geliştirmeleri gerektiğinin farkında olmaları gerektiğini ifade etti.
Türkiye’de başarılı Ar-Ge Projelerinin küçük çaplı üretimin ötesine geçmesinin şart olduğuna işaret eden Sabri Ünlütürk, “Ar-Ge çalışmalarında önemli mesafeler kat etmek istiyorsak, geliştirdiğimiz ürünleri yurt dışına ihraç edebileceğimiz ticarileşme sürecini hızlandırmamız gerekiyor. Bu çerçevede, ülkemizin 2023 yılı için ortaya koyduğu GSMH’nın yüzde 3’lük diliminin Ar-Ge harcamalarına ayrılması hedefine ulaşmamız gerekiyor” diye konuştu.
IV. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Ödülleri
IV. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nda Araştırıcı kategorisinde, Yurdagül Eserkaya “Ülkemizde Yerel Biyolojik Mücadele Sektörünün Gelişimi İçin Bir Teknogrişim Projesi: Ekobesin İle Böcek Üretimi” projesiyle birinciliği kazanırken, Prof. Dr. Arzum Erdem Gürsan, “Bitkisel Gümüş Nanopartiküllere Dayalı Çevre Dostu Elektrokimyasal Sensörler” adlı çalışmasıyla ikinci oldu. Bu kategoride üçüncülüğü Hande Yüce, “Mikroalglerden Yüksek Dha İçerikli Omega-3 Yağ Asidi Üretimi” isimli projesiyle kazandı.
Öğrenci kategorisinde Halil Yücelik, “Spirulina Platensis’den Fikosiyanın Üretimi” isimli projesiyle birinci olurken, Burcu Şişli, “Karaçam (pinus Nigra L.) Genç Kozalağından Geleneksel Fonksiyonel Reçel Üretimi” isimli çalışmasıyla ikinci ve Samed Aydın; “Çam Ağacı Reçinesinin Meyvelerin Raf Ömrüne Etkisi” adlı projesiyle üçüncü oldu.
Narenciye Özel Ödülü; “Çeşitli Cıtrus (narenciye) Türlerine Ait Ekstrelerden Hareketle Anti-agins Kozmesötik Formülasyonu Geliştirilmesi – Vitabell” isimli projesiyle Fatma Sezer Şenol’un olurken, Kuru Meyve Özel Ödülü’nü, “Çeşitli Aromatik Bitkilerin, Meyve Kurutmada Küf-maya Gelişimi, Fonksiyonel Ve Duyusal Özeliklere Etkileri” projesiyle Kadir Gürbüz Güner kazandı.
IV. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nda “Gıdalarda şeker ve tuz kullanımının azaltılması, ikame ürünlerin araştırılması” başlığıyla verilen “Özel Ödül” ise “Levansukraz Enziminin Kalorisi Azaltılmış Fonksiyonel Meyve Ürünleri Üretiminde Kullanılması” isimli projesiyle Yrd. Doç. Dr. Burcu Kaplan Türköz kazandı.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(7)