Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ekmek, ekmek çeşitleri, diğer ekmek çeşitleri ve sade pide üreten işyerlerini de kayıtlı gıda işletmeleri arasına aldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, 24 Kasım 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yönetmelik değişikliği ile ekmek, ekmek çeşitleri, diğer ekmek çeşitleri ve sade pide üreten işyerlerine de 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle kayıtlı gıda işletmesi olma zorunluluğu getirildi.
Fırınlara gıda hijyeni kontrolü
Buna göre, Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmeliğin 6’ncı maddesinin ikinci fıkrası şu şekilde değiştirildi:
“(2) Yetkili merci tarafından başvuru on beş iş günü içerisinde incelenir. Bilgilerin ve belgelerin eksiksiz hazırlanmış olması durumunda, gıda işletmelerine yetkili merci tarafından Ek-5’te yer alan işletme kayıt belgesi, Ek-14’te yer alan kayıt kapsamındaki gıda işletmelerinin faaliyet konuları belirtilerek düzenlenir. Gıda Hijyeni Yönetmeliği hükümlerine uygunluğu açısından ekmek, ekmek çeşitleri, diğer ekmek çeşitleri ve sade pide üreten işletmeler yerinde resmi kontrole tabi tutulur. Yerinde yapılan resmi kontrol sonucunda işletmenin uygun bulunması halinde Ek-5’te yer alan işletme kayıt belgesi, Ek-14’te yer alan kayıt kapsamındaki gıda işletmelerinin faaliyet konuları belirtilerek düzenlenir.”
Böylece ilgili fıkraya, “Gıda Hijyeni Yönetmeliği hükümlerine uygunluğu açısından ekmek, ekmek çeşitleri, diğer ekmek çeşitleri ve sade pide üreten işletmeler yerinde resmi kontrole tabi tutulur. Yerinde yapılan resmi kontrol sonucunda işletmenin uygun bulunması halinde Ek-5’te yer alan işletme kayıt belgesi, Ek-14’te yer alan kayıt kapsamındaki gıda işletmelerinin faaliyet konuları belirtilerek düzenlenir.” ifadeleri eklenmiş oldu.
Yönetmelik ekleri de değişti
Yönetmelikte yer alan Ek-3, Ek-4 ve Ek-14’te de yapılan düzenleme doğrultusunda değişikliğe gidildi. Değişiklik ile Gıda Üreten İşletmecilerden Kayıt Başvurusunda İstenilen Bilgi ve Belgeler başlıklı Ek-3, şöyle düzenlendi:
“1-İşletme Kayıt Belgesi başvuru ve beyannamesi. (Ek-4)
2-Şeker üretimi veya şeker paketlemesi konusunda faaliyet gösterecek gıda işletmelerinin Şeker Kurumu’ndan alacağı uygunluk yazısı.
3-Ekmek, ekmek çeşitleri, diğer ekmek çeşitleri ve sade pide üreten işyerleri için İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatının sureti”
Kayıt Kapsamındaki Gıda İşletmelerinin Faaliyet Konuları başlıklı Ek-14’in yeni hali de şöyle:
“1-Gıda üretimi yapan işletmeler.
2-Depo, gıda satış ve diğer perakende faaliyet gösteren işletmeler.
3-Toplu tüketim işletmeleri.
4-Yerel marjinal ve sınırlı faaliyetler kapsamındaki işletmeler.
5-İstisnai hükümlere göre faaliyet gösteren işletmeler.
6-Ekmek, ekmek çeşitleri, sade pide üreten işletmeler.”
(5)