Antalya merkez ve ilçelerdeki ziraat odalarında, süt tüketiminin önemine dikkati çekmek ve üreticilere destek vermek amacıyla ziyaretçilere süt ikram ediliyor. Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, “Hem üreticiyi desteklemek hem de sağlık açısından yararlarına dikkati çekmek amacıyla bu uygulamanın önemli olduğunu düşünüyorum. Süte sahip çıkmazsak gelecekte et de olmaz. Süt, çocuklarımız için ailemiz için önemli bir besin maddesi.” dedi.
Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, yaptığı açıklamada, sütle ilgili kampanyanın bir süre önce Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından başlatıldığını belirtti. TZOB tarafından illere gönderilen genelgede, “Bundan böyle gelen tüm misafirlere süt ikram edeceksiniz” ifadesinin yer aldığını belirten Alp, kendilerinin de Antalya’daki 12 ziraat odası olarak yaklaşık 20 gündür konuklarına süt ikram ettiklerini kaydetti.
Süt üreticisinin zor bir dönemden geçtiğini, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının müdahalesinden önce sütün litre fiyatının 80 kuruşa kadar indiğini, müdahale ile 1 liranın biraz üzerine çıktığını anlatan Alp, şunları kaydetti: “Hem üreticiyi desteklemek hem de sağlık açısından yararlarına dikkati çekmek amacıyla bu uygulamanın önemli olduğunu düşünüyorum. Süte sahip çıkmazsak gelecekte et de olmaz. Süt, çocuklarımız için ailemiz için önemli bir besin maddesi. Biz ‘çay içilmesin’ demiyoruz, o da önemli bir tarım ürünü. Ancak iş yerlerinde, evlerimizde konuklarımıza çay ve kahveye alternatif olarak süt de ikram edelim diye çağrıda bulunuyoruz. Süte sahip çıkarsak tarıma sahip çıkmış oluruz diye düşünüyorum.”
“Süt dağıtımı tüm yurda yayılmalıdır”
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da 18 Mart’ta süt kampanyası başlattıklarını ifade ederek, “Kampanya sadece ziraat odalarımızla sınırlı kalmamalıdır. Tüm paydaşlarımızın ve sivil toplum örgütlerinin süt kampanyası başlatmasını arzu ediyoruz. Süt dağıtımı tüm yurda yayılmalıdır. Okul sütü programına ortaokul ve liseler de dahil edilmelidir. Bütün kamu kurum ve kuruluşlarında süt ve süt ürünleri tüketimi artırılmalıdır.” diye konuştu.
Herkesin bu kampanyayı desteklemesi gerektiğini dile getiren Bayraktar, “Tüm halkımız ileride eti pahalı yemek istemiyorsa bu kampanyaya destek vermelidir.” dedi.
Türkiye’de yıllık kişi başına düşen içme sütü 15,5 kilogram
TZOB verilerine göre, Türkiye’de kişi başı süt tüketimi yıllık 15,5 kilogram. Bu oran Kolombiya’da 127,5 kilogram, Avustralya’da 109,1 kilogram, İsviçre’de 96,6 kilogram, Kanada’da 93,4 kilogram, ABD’de 94,7 kilogram, Rusya Federasyonu’nda 84,1 kilogram, Yeni Zelanda’da ise 77,7 kilogram düzeyinde bulunuyor.
AB’de kişi başı yıllık süt tüketimi ortalama 67,8 kilogram, Brezilya’da 55 kilogram, Arjantin’de 50,8 kilogram, Hindistan’da 40,6 kilogram, Meksika’da 39,9 kilogram, Japonya’da 32,4 kilogram, Peru’da 30 kilogram, Çin’de 10,2 kilogram, Endonezya’da ise 1,4 kilogram.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(11)