Forbes yazarlarından Omri Ben-Shahar, toplumun geneli tarafından benimsenen gıda etiketleri düzenlemesinin şaşırtıcı bir şekilde başarısız olduğunu öne sürdü.
Chicago Üniversitesi’nde hukuk profesörü olan, gıda mevzuatıyla ilgili dersler veren Forbes yazarı Omri Ben-Shahar, GDO (genetiği değiştirilmiş organizmalar) olarak da bilinen genetiği değiştirilmiş ürünlerden elde edilen gıdaların etiketlenmesiyle ilgili büyük tartışmanın, gıda etiketlerinin ne kadar önemsendiğinin bir kanıtı olduğunu ifade etti.
Ben-Shahar’a göre ABD kongresi şu anda eyaletlere ait etiket yasalarını geçersiz kılacak ulusal bir GDO etiketi yasa tasarısının kabulüyle ilgili sıkı bir kanun savaşının ortasında, öte yandan GDO etiketleri gıda etiketleri gündeminin yalnızca bir bölümü.
Ben-Shahar, zorunlu etiketlemeyi etkili bir yönetmelik olarak kabul eden “etiketçilerin”, geçtiğimiz 20 yıllık dönem boyunca birtakım gıda etiketi kategorilerini başarılı bir şekilde desteklediğini söyledi.
Amerikan halkı arasında Obamacare olarak da bilinen, sağlık sigortasını ilgilendiren federal yasa, birçok yerel yasa gibi restoranlardaki ürünlerin kalori içeriğinin belirgin bir şekilde yazılmasını şart koşmakta. ABD Başkanı Barack Obama’nın eşi Michelle Obama da neredeyse tüm ambalajlı gıdalarda bulunan ‘Besin Bilgileri’ni destekliyor.
Gıda etiketleri beklentisi
Gıda etiketlerinin sosyal açıdan faydalı olacağı yönünde yaygın bir inanış olduğunu söyleyen Ben-Shahar, Michelle Obama’nın, beslenme etiketlerinin ülkedeki tüm aileler için önemli bir fark yaratacağını ve çocukluk obezitesi sorununu çözmeye yardımcı olacağını ifade ettiğinden bahsetti.
Ben-Shahar, “etiket destekçilerinin etiketler konusunda neden bu kadar umutlu olduğunu anlamak zor değil. İnsanlar iyi beslenmek istediği için, kötü gıda tercihleri yaptıkları durumda bunun yetersiz bilgiden kaynaklandığı, bu sorunun basit bilgi sağlayarak kolayca çözüleceği düşünülüyor. Sağlanacak bilgiyle tam bilinmeyen konular ve gıda reklamları ve ambalaj önü beyanların verdiği yanlış mesajlar dengelenebilir,” ifadelerini kullandı.
Olayın aslı hayal kırıklığı yarattı
Ben-Shahar sözlerine şunları ekledi: “ancak konunun aslında bakıldığında kutlayacak bir şey yok: gıda etiketleri işe yaramıyor! Birçok çalışma, etiketlerin beslenmeyi biraz olsun düzeltmeye teşvik etmekte başarısız olduğunu gösterdi. Bunlar arasından belki de en şaşırtıcı olanı kalori etiketleri. Fast food zincirlerine kalori miktarını yazma şartı koşulduğunda, herkes tüketilen kalori miktarının ve porsiyonların düşmesini bekliyordu. Ancak hayır! Yapılan bir araştırma neredeyse hiçbir değişiklik olmadığını belirledi.”
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(3)