Fransa yönetimi, gıda firmalarının mali hesap sonuçlarını yayınlamasına zorunluluk getirebilir.
Fransa yönetimi, çiftçilere zarar verdiği ifade edilen fiyat görüşmelerini şeffaflaştırmaya yönelik çalışmaların bir parçası olarak, yıllık mali sonuçlarını açıklamayan gıda şirketlerine verilecek cezaları arttırma planını açıkladı.
Fransa yönetimi bir süredir et ve süt ürünleri piyasalarındaki düşüş eğilimiyle mücadele ediyor. Olumsuz gidişat son aylarda hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin protestosuna neden oldu.
Fransız çiftçilerine göre et ve süt ürünleri piyasa fiyatlarındaki düşüşün nedeni kısmen Rusya ambargosu ve Çin’in süt ürünleri ithalatındaki düşüş. Bunun yanında gıda işleyici firmalar ve perakendeciler arasındaki fiyat görüşmelerinin sıkı geçmesi de piyasayı olumsuz etkiliyor.
Tarım Bakanı şeffaflık istiyor
Fransa Tarım Bakanı Stephane Le Foll; şeffaflığa, yolsuzluğu önlemeye ve iş uygulamalarını modern hale getirmeye odaklanan bir kanun tasarısının peşinde. Le Foll’un amacı Avrupa’nın en büyük süt ürünleri grubu olan Lactalis ve Fransa’nın en büyük et işleyicisi ve büyük bir domuz üreticisi olan Bigard gibi özel firmaların mali durumunu açıklanmasını sağlamak.
Fransız Tarım Bakanı yaptığı açıklamada, yürürlüğe girmesi durumunda düzenlemelerin sektörün farklı tarafları arasında daha açık ticari ilişkiler oluşturulmasına katkıda bulunacağını söyledi.
Fransız basınına yaptığı açıklamalarda gıda firmaları olan Lactalis ve Bigard firmalarının adını zikreden Le Foll, firmaların sonuçları yayınlamayarak endüstrideki sınırların şeffaflaştırılması çabalarına engel olduğunu öne sürdü.
Kanun tasarısında koşulu belirleyen Tarım Bakanlığı şunları söyledi: “Uyumlu olmayan gıda firmaları, ticari mahkeme başkanının talebiyle bu zorunluluğa uymaya mecbur edilebilir, aksi durumlarda firmalar Fransa’daki günlük iş hacminin %2’sine varan bir ceza ile karşılaşabilir.”
Şirket muhasebe hesaplarının açıklanmaması durumunda mali yaptırım halihazırda uygulanıyor, ancak Le Foll’e göre cezaların küçük olması nedeniyle firmalar kuralar uymaktansa cezayı ödemeyi tercih ediyor.
Lactalis ve Bigard firmalarının kurumsal internet sitelerinde, yıllık küresel satışlara ilişkin sayıları görmek mümkün olmasına karşın yıl bilgisi açıkça belirtilmiyor. Bunun dışında hiçbir mali bilgi açıklanmıyor.
Şirket dosyalama verilerine göre hazırlanan medya raporları, Bigard şirketi tarafından en son yayınlanan yıllık sonuçların 2013 mali yılıyla ilgili olduğunu öne sürüyor. Öte yandan raporda Lactalis şirketinin 2011 yılından bu yana mali bilgileriyle ilgili bir rapor yayınlamadığı söyleniyor.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(9)