Ev içi gıda israfını %34 oranında azaltan bir akıllı telefon uygulamasının geliştiricilerine göre gıda israfının çoğu ev ortamında yaşandığından, gıda israfına yönelik çabaların endüstride odaklanması hedefi kaçırmak anlamına geliyor. Ancak endüstri tüketicilerin israfı azaltmasına yardımcı olmak için bildiği yöntemleri paylaşmalı.
Yaptıkları çalışmada elde ettikleri bulguları Procedia Journal dergisinde yayınlayan uygulamanın geliştiricileri, evlerde ortaya çıkan israfın %60’ının son kullanma tarihi geçen ürünler nedeniyle ortaya çıktığını ifade etti. Buna verilere göre insanlar evdeki gıda envanterlerini yönetmekte güçlük yaşıyor.
Pantry isim uygulama, endüstride kullanılanlara benzer yöntemler kullanarak gıda israfını önlemeyi hedefliyor. Uygulamada satın alınan tüm gıdaların sıralandığı bir stok listesi, ürünleri son kullanma veya ‘-den önce tüketiniz’ tarihine göre sıralayan bir son kullanma tarihi takipçisi ve mevcut ürünlerin kullanıldığı tarif tavsiyeleri yer alıyor.
Uygulamayı 10 kişilik küçük bir tüketici grubunda test eden araştırmacılar, tüm gıda tiplerindeki gıda israfının %34 düştüğünü belirledi. Bu oran geniş ölçekte düşünülerek İngiltere’nin geneline uygulandığında yılda 1,5 milyon ton gıdaya denk geliyor.
İngiltere’nin şu anki yıllık gıda israfı 15 milyon ton
NGO İsraf ve Kaynak Faaliyet Planı’na (WRAP) göre, İngiltere’nin şu anki yıllık gıda israfı 15 milyon ton seviyesinde, bu miktarın ise yaklaşık olarak yarısı tüketicilerle bağlantılı.
Araştırmacılar gıda israfını azaltmaya yönelik çalışmaların büyük oranda gıda endüstrisinde odaklanmasının yanlış hedef seçimi olduğunu söyleyen araştırmacılar, gıda israfını azaltma sürecinde tedarik zincirinin diğer kısmının, yani tüketicilerin de yer alması gerektiğinin altını çizdi.
Araştırmanın başındaki isim olan Elliot Woolley, uygulamanın, gıda endüstrisine tüketicilerin israf ettiği gıda miktarını azaltmasına yardım etme fırsatı sunduğunu söyledi.
Gıda israfın yanında pazarlama imkanları da olumlu etkilenecek
Projenin henüz geliştirme aşamasında olmasına rağmen, araştırma ekibinin prensibin işe yaradığını ispatladığını söyleyen Woolley, uygulamanın tüketici sadakatini ve pazarlama fırsatlarını arttırmak gibi birçok faydası olacağına inanıyor.
Uygulama, mevzuat şartlarına ve etik ve çevresel standartlara uygun, tüketici ürünlerine yönelik sürdürülebilir stratejiler ve teknolojiler geliştiren bir araştırma merkezi olan Sürdürülebilir Üretim ve Geri Dönüşü Teknolojileri Merkezi’ndeki (SMART) araştırmacılar tarafından geliştirildi.
Gıda israfı, 2019’a kadar devam edecek Horizon 2020 projesiyle AB seviyesinde de bir öncelik haline geldi. Bu proje, gıda israfını ve atık yönetimi maliyetini düşürmeyi hedefliyor.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(6)