Avrupa gıda ve içecek endüstrisini temsil eden FoodDrinkEurope, gıda sahtekarlığı konusunda bir görüş belgesi yayınladı. Gıda sahtekarlığı için ‘kabul edilemez’ ve ‘suç’ ifadelerini kullanan kuruluşa göre endüstri kendini bu gibi faaliyetlerden uzak tutmak istiyor.
Açıklamaya göre, üyeler devlet tarafından tüketicileri ve tedarik zincirini korumak ve endüstriye yönelik güveni sürdürmek amacıyla yürütülen sahtekarlık karşıtı mücadeleye destek vermeye kararlı.
Avrupa Birliği’ni ve Üye Ülkeleri konuyla ilgili mevzuatı ve katı yasal süreci uygulama konusunda teşvik eden grup, “ekonomik çıkar sağlamak amacıyla, kasıtlı olarak aldatıcı ve yanıltıcı uygulamalara kalkışanlara dava açılmalıdır” ifadelerini kullandı.
FoodDrinkEurope üyeleri arasında Cargill, Danone, Coca-Cola, DuPont, Heinz, Kellogg’s, Mars, Mondelez, Nestlé, PepsiCo ve Unilever gibi önemli firmalar yer alıyor.
FoodDrinkEurope bazı tavsiyelerde bulundu
FoodDrinkEurope, üyelerine bazı tavsiyeler bulundu. Tavsiyelerden bazıları şu şekilde: firmaların gıda güvenliği ve kalite yönetimi sistemleri bünyesinde risk yönetimi sistemleri oluşturmak, hassasiyet değerlendirmesi yapmak ve önleyici uygulamalar geliştirmek.
Tüketicileri korumak ve güçlü tedarik zincirleri oluşturmak için, gıda firmalarının gıda sahtekarlığına karşı tetikte olması ve ilgili riskleri tanımlamak ve en aza indirgemek için tüketici ve tedarikçilerle birlikte çalışması gerekiyor.
Gıda sahtekarlığı mücadelesi için prensip oluşturmak gerekiyor
FoodDrinkEurope, gıda sahtekarlığı ile en iyi şekilde mücadele etmek için prensipler oluşturmanın önemini vurguladı.
Grup, “Gıda sahtekarlığı yeni bir sorun değil. Ancak herkesin gıda endüstrisinin gıda sahtekarlığının önlenmesi konusundaki görüşlerini bilmesi önemli. Kabul edilemez bir suç faaliyeti olan gıda sahtekarlığı, tüketicilerin gıda endüstrisine duyduğu güveni tehdit ediyor. Hatta ciddi vakalarda tüketici sağlığına zarar veriyor.” ifadelerini kullandı.
Baharat güvenilirlik kılavuzu
Öte yandan, İngiltere gıda ve içecek üretim endüstrisini temsil eden Gıda ve İçecek Federasyonu (FDF), Britanya Perakende Konsorsiyumu (BRC) ve İngiltere’nin baharatlarla ilgili birliği Seasoning and Spice Association (SSA) kurutulmuş ot ve baharatlara yönelik bir kılavuz hazırladı.
Kılavuzun amacı tağşiş ve ikameyi en aza indirmek.
Ortak bir çalışma grubu, İngiltere devlet kurumu olan Gıda Standartları Kurumu ve Gıda Standartları İskoçya’nın yardımıyla bu belgeyi oluşturdu.
(19)