Dünyadaki önemli gıda ticareti firmaları ADM, Bunge ve Cargill hasadın bereketli geçmesinden ve gelişmekte olan piyasalardaki yavaşlamadan olumsuz etkilendi.
Kısa bir süre önce Güney Amerika’da yaşanan kötü hava koşullarının mısır ve soya fasulyesi ürünlerine zarar vermesi ise, dünyanın önemli gıda ticareti firmaları için kısmen de olsa olumlu bir hava yarattı.
Gıda ticareti firmaları, ABD’deki New Orleans’tan Karadeniz’deki Odessa’ya, farklı konumlarda silo ve limanlara sahip. Söz konusu firmalar bu sayede bir bölgedeki tedarik azaldığında diğer bölgedeki stoktan faydalanabiliyor.
Ancak Brezilya ve Arjantin’deki hasat sorunları, tarım ticareti işlerinin tam anlamıyla toparlanması için yeterli değil.
Güçlü gıda üretimi, ticaret yapan firmaların kar marjını azalttı
2013 yılından itibaren üretimin genel olarak bereketli olması, tahıl ve yağlı tohum stoklarının artması ve ticaret ihtiyacının azalması, Archer Daniels Midland, Bunge, Cargill, Louis Dreyfus Company ve Glencore gibi piyasanın önemli gıda ticareti firmalarının kar marjını azalttı.
Güney Amerika’da yaşanan hasat sorunlarıyla ilgili konuşan Bunge firmasının genel müdürü Soren Schroder, işlerin eskisi gibi iyi olmadığını, kar marjının yüksek olmadığını ancak yaşanan gelişmelerin firmalar için olumlu bir hareketlilik yarattığını dile getirdi.
Tarım ürünü ticareti yapan firmalar, başta Çin olmak üzere gelişmekte olan piyasalardaki ekonomik yavaşlamadan etkilendi. Firmalar limanlara ve fabrikalara yoğun bir şekilde yatırım yapsa da, şu an bu tesislerin yalnızca yarısı dolu.
Cargill’in tarım ürünü tedarik zinciri işletmelerinin başındaki isim GJ van den Akker, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, şu anki ortamın tarım ürünleri ticareti yapmayı zorlaştırdığını söyledi.
Ticaret yapan firmalar nasıl çalışıyor?
Tüccarlar genellikle belirli tahılların fiyatlarının yüksek veya düşük olmasını önemsemiyor, tahıların alındığı ve satıldığı yer ve zamanlar arasındaki farktan faydalanıyor. Ancak emtialarla ilgili olumsuz durumlar, çiftçileri daha iyi fiyat alana kadar ürünleri stoklamaya yönlendirdi.
Rusya belirli tahılların ihracatını yasakladıktan sonra, 2010 ve 2011 yıllarında birçok tarım ürünü tüccarının net karı zirveye ulaşmıştı.
Çiftçiler gibi, tarım ürünü ticareti işlerindeki yöneticilerin birçoğu da hava durumunu yakından takip ediyor.
Güney Amerika’daki hasat sorunları, mısır ve soya fasulyesi piyasalarında ani değişimlere yol açtı ve tüccarlar için kar etme fırsatı yarattı.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(4)