İngiltere merkezli piyasa araştırma firması Euromonitor International’ın yayınladığı verilere göre 2014’e kıyasla küresel et tüketimi yıllık bazda artışını sürdürüyor.
Dünya nüfusundaki artışı takip ettiği için et tüketiminde yaşanan artış pek de sürpriz olmamıştır. Ancak elde edilen veriler etteki genel arışa rağmen sığır ve dana eti tüketiminin azaldığına işaret ediyor.
Sığır ve dana eti tüketimi ABD’de geçen yıl 2014 değerlerine göre %3 düşüş göstermiştir. 2014 yılında 8 milyon ton sığır ve dana eti tüketilen ülkede geçtiğimiz yıl bu rakam 7,75 milyon tona gerilemiştir.
Sığır ve dana eti Avustralya, Avrupa ve Güney Amerika’da 2014 seviyelerine gerilerken, Orta Doğu, Afrika ve Asya Pasifik bölgelerin büyüme göstermiştir.
Kırmızı ette sağlık endişeleri
Küresel anlamda toplam et tüketiminin 2015 yılında %2 oranında arttığını belirten Euromonitor analistleri, ete olan artan talebin arkasında refahın ve nüfusun artmaya devam ettiği gelişmekte olan ülkeler bulunuyor.
Orta Doğu ve Afrika (ME&A) ile Asya Pasifik bölgelerinin %4 ve %3 ile en dinamik büyüme oranlarına sahip olduğunu ifade eden analistler, bu iki bölgenin sığır ve dana eti tüketiminin arttığı tek noktalar olduğuna dikkat çekiyorlar.
Analistler Avrupa genelinde kırmızı etteki bu düşüşün temel sorumlusunun kısmen son zamanlarda ortaya çıkan işlenmiş et ve kanser ilişkisi endişesi olabileceğini belirtirken, ABD’de tüketicilerin daha az yağlı domuz (%8 büyüme) ve tavuk (%5 büyüme) yöneldiklerini ifade ediyorlar.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(7)