Almanya’da yapılan bir araştırmada, yiyecek atıklarının azaltılmasının, gıda güvenliğinin sağlanmasına ve tarımdaki iklim yükünün hafifletilmesine yardımcı olacağı kaydedildi. Sürdürülebilir bir gıda sistemi oluşturmanın ve karbon emisyonunu azaltmanın önemine vurgu yapan araştırmada, küresel gıda talebinin bu yüzyılın ortalarında iki katına çıkabileceğinin öngörüsü de paylaşıldı.
“Environmental Science & Technology” dergisinde sonuçları yayımlanan çalışmada, yiyecek atıklarının azaltılmasının, gıda güvenliğinin sağlanmasına ve tarımdaki iklim yükünün hafifletilmesine yardımcı olacağı belirtilerek, küresel gıda talebinin bu yüzyılın ortalarında iki katına çıkabileceğinin altı çizildi. Her yıl gıda üretiminin yaklaşık üçte birinin ziyan olduğu kaydedildiği araştırmada, yiyecek atıklarını azaltmanın ve insanların kalori tüketme şekillerini değiştirmenin, sürdürülebilir bir gıda sistemi oluşturmaya ve karbon emisyonunu azaltmaya yardımcı olacağı bilgisi paylaşıldı.
Dünyada insanlar et ağırlıklı beslenmeye yöneliyor
Potsdam İklim Araştırmaları Enstitüsünden Prof. Dr. Jurgen Kropp, BBC’ye yaptığı değerlendirmede, karbondioksit emisyonu konusunda tarımın giderek artan, önemli bir rol oynadığının altı çizildi.
Araştırmaya öncülük eden Kropp, Dünya genelinde insanların et ağırlıklı beslenmeye yöneldiğini belirterek, “Yaşam tarzı değişiklikleri yaşıyor ve tabii ki, daha fazla gıdaya ihtiyaç duyuyoruz.” dedi.
Zengin ülkeler daha çok gıda israfı yapıyor
Zengin ülkelerin daha çok gıda israfı yaptığına dikkat çeken Kropp, refah arttıkça et ağırlıklı beslenme eğiliminin arttığını ve kalorisi yüksek besinlerin daha fazla tüketildiğini bildirdi.
Et ağırlıklı beslenme eğiliminin, 21. yüzyılın ortasına kadar küresel karbon bütçesi üzerinde önemli bir etki oluşturacağının tahmin edildiğini ifade eden Kropp, Çin ve Hindistan gibi birçok gelişmekte olan ülkelerin, değişen hayat tarzına, zenginliğin ve hayvansal gıdalara yönelik beslenme alışkanlıklarının artmasına bağlı olarak gıda atıklarında artış beklendiğine işaret etti. Bu durumun, bir yandan iklim koruma çabalarını baltalarken, diğer yandan gıda atıklarına bağlı sera gazı emisyonunu da nispeten artıracağına vurgu yapan Kropp, çalışmada son 50 yıl içinde, her bir kişinin günlük aldığı ekstra kalori 310’dan 510’a yükselirken, dünya genelinde her bir kişinin günlük kalori ihtiyacı 2 bin 300 kaloriden, 2 bin 400 kaloriye çıktığını belirtti.
Ayrıca çalışmada, gıda atıklarının neden olduğu karbondioksit emisyonunun yılda 2,5 milyar tona ulaşabileceğini bildirildi.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(14)