İnsan yaşamında oldukça önemli bir yere sahip olan gıda ve gıdanın sağlık üzerine etkileri, 28 Kasım’da İstanbul’da gerçekleştirilen Gıda, Metabolizma & Sağlık, Biyoaktif Bileşenler ve Doğal Katkılar Kongresi’nde tartışıldı.
İstanbul Teknik Üniversitesi Doğal Katkılar, Fonksiyonel Bileşenler ve Sağlık Mükemmeliyet Merkezi (DOKAM) tarafından düzenlenen Gıda, Metabolizma & Sağlık, Biyoaktif Bileşenler ve Doğal Katkılar Kongresi, 28 Kasım 2016 tarihinde İTO Ayazağa Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde yapıldı.
Kongre, İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü yürütücülüğünde, İTÜNOVA Teknoloji A.Ş., Gıda Katkı ve Yardımcı Madde Sanayicileri Derneği (GIDAKAT), Polen Un ve Gıda Katkı Maddeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., İstanbul İhracatçı Birlikleri ve Aroma Bursa Meyve Suları ve Gıda Sanayi A.Ş. ve Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası’nın (TÜGİS) iştirakçi olduğu İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından Yenilikçi İstanbul Mali Destek Programıyla desteklenen “Yerel Kaynaklar ve Atıklardan Gıda Katkı/Yardımcı Maddeleri Araştırma Uygulama Merkezi” projesi kapsamında gerçekleştirildi.
“Türkiye, zengin bir floraya sahip”
Kongre Başkanı Prof. Dr. Beraat Özçelik, Türkiye’nin çeşitli, tıbbi, aromatik ve endemik bitkilerin yetişebildiği zengin bir floraya sahip olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Bunun yanı sıra, gıdaların üretim ve işlenmesi sırasında ham maddelerin yaklaşık %40’ı atık olarak ayrılmaktadır. Ortaya çıkan proses atıkları; yeni, katma değeri yüksek ve doğal gıda bileşeni eldesinde kullanılabilecek sürdürülebilir bir hammadde kaynağı olma potansiyeline sahiptir. Bu potansiyelin değerlendirilerek ithalata olan bağımlılığın azaltılması ve milli servetin korunması önem arz etmektedir.
Gıda, Metabolizma & Sağlık: Biyoaktif Bileşenler ve Doğal Katkılar Kongresi; insan yaşamında oldukça önemli bir yere sahip olan gıda ve gıdanın sağlık üzerine etkilerinin tartışıldığı bir platform olmuştur.”
Birçok üniversiteden katılımlarla gıda, metabolizma ve sağlık ilişkisinin tüm yönleriyle ele alındığı Gıda, Metabolizma & Sağlık: Biyoaktif Bileşenler ve Doğal Katkılar Kongresi kapsamında, doğal alternatif katkılar ve fonksiyonel gıda bileşenleri üretimi konusunda gıda sanayine sürdürülebilir bir Ar-Ge desteği sağlayacak bir merkez olarak DOKAM Doğal Katkılar, Fonksiyonel Bileşenler ve Sağlık Mükemmeliyet Merkezi’nin açılışı da yapıldı.
Gıda, Metabolizma & Sağlık: Biyoaktif Bileşenler ve Doğal Katkılar Kongresi’nin ikincisinin, 2018 yılı Mayıs-Haziran aylarında yapılması planlanıyor.
DOKAM nedir?
Prof. Dr. Beraat Özçelik tarafından kurulan Doğal Katkılar, Fonksiyonel Bileşenler ve Sağlık Mükemmeliyet Merkezi‘nin amacı; yerel kaynaklarımız ve gıda proses atıklarından biyoaktif özelliklere sahip, gıda katkı ve yardımcı maddelerini elde etmek ve pilot ölçekli üretim enkapsülasyon işlemiyle stabilite çalışmalarını yapmak. DOKAM ile katma değeri, teknoloji ve bilgi yoğunluğu yüksek ürün ve hizmetler ile İstanbul’un ulusal ve uluslararası ekonomide söz sahibi olabilmesi, gıda endüstrisine yenilik üretmesi ve yaratıcılık kapasitelerini geliştirmesi hedefleniyor.
(8)