UNICEF, WFP, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gibi uluslararası kuruluşların verilerine göre, dünyada halen 795 milyon insan açlık çekiyor, her 9 insandan 1’i açlık ve yetersiz beslenmeden kaynaklı sağlık sorunlarıyla mücadele ediyor. Yeryüzü Doktorları, gıda sorunu yaşayan bölgelerde beslenme imkânı bulamayan insanlarla buluşup onlarla Ramazan’ın bereketini paylaşıyor.
Açlık ve yetersiz beslenme sorununun yüzde 98’i gelişmekte olan ülkelerde görülüyor. Sahra altı Afrika en yüksek açlık yüzdeliğine sahip bölge iken yetersiz beslenen insanların 3’te 2’si ise Asya’da bulunuyor. Büyüme geriliği 147 milyon çocuğu etkiliyor.
Yeterli beslenememe veya yanlış beslenme sonucu kronik malnütrisyon (yetersiz beslenme sonucu oluşan enfeksiyon ve ölümlere yol açabilen rahatsızlık) hastalığı ortaya çıkıyor. Yeterli beslenebilse dâhi tüketilen besinlerde ihtiyaç duyulan vitamin ve mineraller olmadığı takdirde yine malnütrisyon hastalığı görülebiliyor.
Büyüme geriliği 147 milyon çocuğu etkiliyor
Küçük yaşlardaki çocuklarda sıklıkla görülen malnütrisyon hastalığı çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimini engelliyor. UNSCN raporuna göre gelişmekte olan ülkelerde, okul öncesi çocuklarda büyüme geriliği 147 milyon çocuğu etkiliyor. Aynı raporda dünyadaki zihinsel engele dayalı hastalıkların ve beyinde oluşan kalıcı hasarların nedeninin iyot eksikliği ve yetersiz beslenme olduğu belirtiliyor.
Yeryüzü Doktorları, uluslararası araştırmalar ve istatistiklerden yola çıkarak ihtiyaç duyulan bölgelere gıda yardımları gönderiyor. Açlık ve yetersiz beslenme sorununun tüm dünyanın ortak sorunu olduğu sorumluluğunu paylaşan Yeryüzü Doktorları, Asya ve Afrika bölgelerinde görülen hastalıkların da en önemli nedenlerinden biri olan gıda yetersizliğine karşı Ramazan ayında sofrasını yeryüzüne açıyor.
Dört kıtaya yayılan iftar sofraları
2000 yılında ‘daha sağlıklı bir yeryüzü için iyilik yolunda’ misyonu ile yola çıkan Yeryüzü Doktorları Ramazan ayında lokmasını dünya ile bölüşmeye devam ediyor.
2015 yılında Yemen, Suriye, Çad, Gambia, Kongo DC, Gana, Filistin-Gazze, Somali, Kenya, Nijer ve İstanbul’a gıda yardımlarında bulunan Yeryüzü Doktorları 2016 yılında da gönüllülerinin desteğiyle dünyanın dört bir yanına ulaşarak sınırları olmayan iftar sofraları kurmaya devam ediyor.
2016 yılında rotasını Gana, Filistin-Gazze, Uganda, Nijer, Kenya, Suriye ve Çad’a çizen Yeryüzü Doktorları, Ramazan’ın getirdiği bereket ile yarattığı paylaşma ve dayanışma duygusunu kumanya yardımları aracılığıyla mekansız iftar sofralarında birleştiriyor.
“Ramazan, sofrandaki lokmayı paylaştıkça anlamlıdır”
Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Yahyahan Güney, şunları kaydetti: “Ramazan getirdiği bereket ve tüm insanları birleştiren kucaklayıcı özelliği ile başta Müslümanlar olmak üzere herkes için çok önemli bir dönem.
Ramazan duygusunun üst düzeye çıktığı anların başında ise Ramazan sofraları ve hep birlikte iftara oturmanın manevi keyfi vardır. Yeryüzü Doktorları olarak yeterli beslenme imkânlarından yoksun olan bölgelere kumanya yardımları götürerek onlarla Ramazan’ın bereketini paylaşmaya çalışıyoruz.
Dünyaya sağlık ve iyilik yolunda güzellik katmaya çalışıyoruz. Biliyoruz ki Ramazan, sofrandaki lokmayı paylaştıkça anlamlıdır. Gönüllülerimizin desteğiyle bu Ramazan’da da yeni coğrafyalara ulaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz”
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(3)