“Gıdanın Nobeli” olarak da bilinen Dünya Gıda Ödülü, 2016 yılındaki sahiplerini buldu. Ödül, kötü beslenme mücadelesi için biyofortifikasyon öncülerine verildi.
“Gıdanın Nobeli” olarak da bilinen Dünya Gıda Ödülü, bu yılki sahiplerine verildi. Ödül, ABD Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan bir törenle Dr. Maria Andrade, Robert Mwanga, Jan Low ve Howarth Bouis’e verildi.
Törende, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı Yöneticisi Gayle Smith de görüşlerini ifade etti ve ödülü alanları kutladı.
Dünya Gıda Ödülü, açlığı azaltmak ve küresel gıda güvencesini desteklemek için önemli çalışmalar yapanlara verilen, en önemli küresel ödüllerden biri. Bu yılın 250.000 dolarlık ödülü, ödülü alan 4 kişi arasında eşit olarak bölünecek.
Ödül, biyofortifikasyon yoluyla dünyadaki açlığı ve kötü beslenmeyi tersine çevirmeyi hedefleyen çalışmalar için verildi.
Biyofortifikasyon nedir?
Biyofortifikasyon, gıdaların besinsel değerini arttıracak şekilde ürün yetiştirme fikri olarak biliniyor. Bunu yapmak için de 2 yol bulunuyor. Yollardan biri, geleneksel seçici üretme yoluyla hedeflenen bir özelliğin daha belirgin hale getirilmesi. Diğer yol ise, genetik mühendislik yoluyla istenen bir özelliğin eklenmesi.
Biyofortifikasyon, normal takviye işleminden farklı olarak bitkileri yetişirken daha besleyici hale getirme işlemi. Normal takviyede, bitkiler sonradan işlenirken daha besleyici hale getiriliyor.
Biyofortifikasyon işlemiyle önemli vitamin ve minerallerin temel gıda ürünlerinde bulunması sağlanıyor.
Ödül, hangi çalışmalar için verildi?
Dr. Maria Andrade, Dr. Robert Mwanga ve Dr. Jan Low, en başarılı biyofortifikasyon örneklerinden biri olan turuncu patatesi (OFSP) geliştirdiği için bu ödüle layık görüldü. Ekip, A vitamini ile takviye edilmiş patatesi geliştirerek bu ürünün yaygınlaşması için çalışmalar yaptı.
Dr. Howarth Bouis ise, biyofortifikasyonun küresel bitki yetiştirme stratejisi için çok-kurumlu bir yaklaşım sağladı. Dr. Howarth Bouis’in yaptığı çalışmalarla, demir ve çinko takviye edilmiş fasulye, pirinç, buğday ve hintdarısı ve OFSP gibi ürünler 40’ın üzerinde ülkede test edildi veya piyasaya sürüldü.
Dünya Gıda Ödülü (The World Food Prize)
Dünya Gıda Ödülü, 1970 Nobel Barış Ödülü’nün sahibi Dr. Norman Borlaug tarafından başlatılan bir ödül. Ödül, 1986 yılından bu yana, gıda kalitesi, miktarı ve mevcudiyetinin iyileştirilmesine önemli katkıda bulunan bireylere veriliyor.
1990 yılında ABD, Des Moines’ten iş adamı John Ruan ödülün sponsorluğunu aldı ve Dünya Gıda Ödülü Kuruluşu’nu hayata geçirdi.
Kuruluşa göre Dünya Gıda Ödülü, besleyici ve sürdürülebilir gıda tedarikinin tüm insanlar için önemli olduğunu vurguluyor.
Şimdiye dek ödül alan bireyler Bangladeş, Belçika, Brezilya, Çin, Küba, Danimarka, Etiyopya, Gana, Hindistan, İsrail, Meksika, Sierra Leon, İsviçre, İngiltere, Birleşmiş Milletler ve ABD’den çıktı.
(36)