Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı internet adresinden yapılan açıklamada, Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi kapsamında 30 bin TL hibe verilmesine ilişkin, bakanlığın diğer mali destek veren kurumlarla ilişkili oldukları, yetkilendirildikleri veya akredite edildikleri bilgisini vererek belirli bir ücret karşılığında proje danışmanlık desteği verme teklifinde bulunan veya destek kazanma garantisi vaat eden kişi ve firmalara karşı uyarı yapıldı.
Bakanlığın uyarısı şöyle:
“Son günlerde, Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi kapsamında 30 bin TL hibe verilmesiyle ilgili olarak Bakanlığımız ile diğer mali destek veren kurumlarla ilişkili oldukları, yetkilendirildikleri veya akredite edildikleri bilgisini vererek belirli bir ücret karşılığında proje danışmanlık desteği verme teklifinde bulunan veya destek kazanma garantisi vaat eden kişi ve firmaların olduğu yönünde duyumlar alınmaktadır.
Bakanlığımız ile il ve ilçe müdürlüklerimizin bu yönde bağlantılı olduğu herhangi bir firma bulunmamakta olup, bu tür kişilere itibar edilmemesi önemle duyurulur.
Proje kapsamında verilecek hibe desteklerine yönelik başvuru mercileri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il ve ilçe müdürlükleri olup müracaatçılardan başvuru için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Projeden yararlanmak isteyen kişilerin mağduriyet yaşamamaları için Bakanlığımız il ve ilçe müdürlüklerinden bilgi almaları önemle rica olunur.
Bu tür bir uygulama ile karşılaşan kişilerin zaman kaybetmeden Güvenlik Birimlerini ve Adli Mercileri bilgilendirmeleri gerekmektedir.”
Genç çiftçi desteği başvuru şartları neler?
Başvuru yapacak genç çiftçilerde; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, Tebliğin yayımlandığı tarih itibarıyla 18 yaşından gün almış, 41 yaşından gün almamış olmak, Okur-yazar olmak, Başvuru tarihi itibarıyla ücretli çalışıyor olmamak, Başvuru tarihi itibarıyla örgün eğitime devam ediyor olmamak, Başvuru tarihi itibarıyla KDV, gerçek ve basit usulde vergi mükellefi olmamak, Aynı proje konusunda Bakanlığın diğer hibe programlarından yararlanmış olmamak şartları aranacak.
Nüfusu yirmi binden az olan yerleşim birimleri ile 12/11/2012 tarihli ve 6360 sayılı Kanun öncesi tüzel kişiliği olan ve yirmi bin nüfusun altındaki yerleşim birimlerinde yaşayan ve hibe sözleşmesi imzalanarak belirlenen şartları yerine getiren genç çiftçiye en fazla 30 bin TL’ye kadar hibe yoluyla destek verilecek.
Genç çiftçi desteğine başvurular, Tebliğin yayımlandığı tarihten beş iş günü geçtikten sonra başlayacak ve 30 gün içinde yapılacak.
Hibe ödemesi, proje sahibi genç çiftçinin T.C. kimlik numarasıyla uyumlu olarak Ziraat Bankası tarafından, TL olarak yapılacak. İmzalanan hibe sözleşmesi sonrasında Tebliğ kapsamında yapılacak büyükbaş ve küçükbaş canlı hayvan alımlarında Bakanlıkça hazırlanan uygulama rehberi çerçevesinde ve belirlenecek miktarda genç çiftçinin muvafakati ile TİGEM’e ön ödeme yapılabilecek.
Genç çiftçi, hibe sözleşmesi kapsamında hibeye esas proje içeriğindeki alımları ve amacını, ödemenin yapılmasından sonra iki yıl süre ile değiştiremeyecek.
Tebliğ kapsamında hibe desteği verilecek proje giderlerinin; genç çiftçi ile karşılıklı imzalanan hibe sözleşmesinden sonra ve süresi içerisinde gerçekleştirilmesi, Hibe sözleşmesi ekinde sunulan hibe desteğinin, verilecek proje giderleri kapsamında yer alması, İlgili mevzuata uygun olarak gerçekleştirilmesi veya belgelere dayandırılması gerekecek.
Hibe sözleşmesinden sonra ve süresi içerisinde gerçekleştirilen traktör ve bahçe traktörü haricindeki, makine, ekipman, donanım, malzeme, fide, fidan, tohum, misel, torf, yumurta, arılı kovan ve canlı hayvan alımı giderleri, Tebliğde belirtilen esaslar çerçevesinde hibe desteği kapsamında değerlendirilecek.
Genç çiftçiler, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği proje konuları kapsamındaki canlı hayvan alımlarını TİGEM’den hayvan alım sözleşmesi kapsamında gerçekleştirecekler.
Bakanlık tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak gerçekleştirilmeyen ve belgelendirilemeyen satın alma giderlerine hibe desteği ödenmeyecek.
Tebliğin genel uygulama usul ve esaslarına açıklık getirmek, destek sağlamak amacı ile Bakanlık tarafından uygulama rehberi hazırlanarak yayımlanacak ve bu yayınlar, uygulamaya esas teşkil edecek.
Tebliğin uygulanmasında karşılaşılacak sorunların çözümünde Bakanlık yetkili olacak.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(5)