Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, sebze meyve fiyatlarında üretici ile tüketici fiyatları arasındaki makasın azaltılması için çalışmaları olduğunu söyledi.
Ekonomi Muhabirliği Derneği (EMD) tarafından düzenlenen toplantıya katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, gıda fiyatlarından ihracata, kredi taksitlerinden Rusya ile ilişkileri kadar gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Tüketici fiyatlarında yüzde 30 düşüş öngörüsü
Gıdada, tarladaki ürünün tüketiciye ulaşırken uğradığı fiyat farkını azaltmaya yönelik çalışmalara ilişkin ayrıntılı açıklamalarda bulunan Tüfenkci, gıda fiyatları konusunda şunları söyledi:
“Sebze meyve fiyatlarında üretici ile tüketici fiyatları arasındaki makas açık, bu farkın daraltılması konusunda ciddi bir çalışmamız var. Bu farkın daraltılmasını hedefleyen Hal Yasası’nı kısa sürede Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sevk edeceğiz.
Marketlerde ürünün tarlada kaça alındığına devamında hal çıkış fiyatını açıklatacağız, süreci şeffaflaştıracağız. Tüketiciye yansıyan fiyat düşüşü yüzde 30’a kadar ulaşabilir.”
Dış ticaretteki güncel gelişmeleri de paylaşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, ihracat ve ithalatın Ağustos ayının ilk haftasında geçen yılın aynı döneme göre anlamlı bir değişim göstermediğini, ihracatın Ağustos ayını bir miktar artışla kapatabileceğini bildirdi.
İran ambargosunun kalkmasıyla birlikte ihracat ile ithalatın her ay yüzde 30 civarında artış gösterdiğini ifade eden Tüfenkci, Türk şirketlerinin ortak yatırımla üçüncü ülkelere ihracat için çalıştıklarının altını çizdi.
Kredi kartında taksit sayısı
Kredi kartlarındaki taksit sayısının artırılmasına yönelik genel bir düşünceleri olduğunu vurgulayan Tüfenkci, “Cari açık noktasında kontrollü şekilde ilerleyeceğiz. Taksit sayısının artırılmasının hangi ürünleri kapsayacağı etki analizlerine göre şekillenecek. Bu çalışmaları 15-20 günde sonuçlandırırız” dedi. Tüfenkci, Ziraat Bankası’nın konut kredilerine ilişkin çalışmasını tamamladığını da belirterek, konut kredilerinin ucuzlamasını desteklediklerini, faizlerin düşmesinden yana olduklarını kaydetti.
Rusya ile krizin ihracata yansıması
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyetin Rus tarafı ile görüşmelerinin ardından özellikle enerji, turizm alanındaki tıkanıklıkların aşılacağını belirten Bakan Tüfenkci, ikili ilişkilerin bu sektörlerle de sınırlı kalmayacağını düşündüklerini söyledi. Tüfenkci, “Rusya ile uçak krizinin ilk 7 ayda ihracat açısından toplam maliyeti yaklaşık 1 milyar dolar. Bu, toplam ihracatımızın yüzde 1,2’sine denk geliyor” bilgisini verdi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, FETÖ soruşturması kapsamında söz konusu örgüte finans sağlayan çekirdek şirketlerin üzerine gideceklerini belirterek, “Ancak iş yapanın da üzerine gitmeyi doğru bulmuyorum” ifadesini kullandı.
(2)