Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD), Kurban Bayramı’nda süt ürünleri tüketimi konusunda uyarılarda bulundu. Uzmanların et tüketiminin yol açabileceği rahatsızlıklara karşı yoğurt, hamur tatlıları yerine de sütlü tatlılar yenilmesini önerdiğini vurgulayan ASÜD Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı, “Süt ve süt ürünleri tüketiminde her zaman olduğu gibi bayramda da dikkatli olunmalı. Evde sütlü tatlı yapımında sokak sütü kullanılmamalı, merdiven altı işletmelerde üretilen ürünlerden de uzak durulmalıdır” dedi.
Kurban Bayramı’nın sağlıklı geçirilmesi için, kesilen kurban etlerinin tüketiminden başlamak üzere beslenmeye de dikkat edilmesi gerekiyor. Bayramda et tüketiminde aşırıya kaçılmaması uyarısında bulunan uzmanlar, bayram süresince sofralarda başta yoğurt olmak üzere süt ürünlerine yer verilmesini, tatlı olarak da şerbetli tatlılar yerine daha hafif olan sütlü tatlıların tüketilmesini öneriyorlar.
Bayramda sağlığınızdan olmayın!
Uzmanların bayramda süt ürünleri ile sütlü tatlıların tüketilmesi önerilerine dikkat çeken ASÜD Başkanı Harun Çallı, tüketicilere bazı uyarılarda bulundu. Her zaman olduğu gibi bayramda da nerede, ne zaman üretildiği belli olan ambalajlı, sağlıklı süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Çallı, şöyle devam etti:
“Bayram günleri toplumda yardımlaşmanın arttığı; komşuluk, dostluk ilişkilerinin güçlendiği günlerdir. Türk toplumu olarak misafiri, ikramı severiz. Bayramda zengin sofralar kurmak, gelen misafirlerde ikramda bulunmak başlıca geleneklerimizdendir.
Ancak hali vakti yerindeki Müslümanlara farz olan Kurban ibadetini yerine getirmenin huzurunu; arkadaşlarla, akrabalarla, komşularla birlikte olmanın mutluluğunu yaşarken; sağlık sorunları yaşamamak için ne yiyip, içtiğimize de dikkat etmemiz gerekiyor.
Sağlık ve beslenme uzmanları, kurbanda artan et tüketiminin yol açabileceği mide sorunlarına karşı, hazmı kolaylaştırmak için yoğurt yenilmesini öneriyorlar. Yine özellikle her öğünün bitiminde yenilecek bir parça peynir de, diş sağlığının korunması bakımından önemlidir.
“Sokak sütünden uzak durun”
Bayramlarda artan tatlı tüketimi için uzmanların önerisi de, hamur tatlıları yerine hafif sütlü tatlıların tercih edilmesidir. Buna bir süt ürünü olan dondurmayı da ekleyebiliriz. Ancak özellikle sütlü tatlıların tüketiminde de bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor.
Başta sütlaç gibi evde yapılan sütlü tatlılarda kesinlikle sokakta satılan çiğ süt kullanılmamalıdır. Hiçbir denetimden geçmeden sokakta satılan sütlerde, özellikle sıcak havalarda zararlı bakteriler hızla çoğalmakta, bu da sağlık için risk teşkil etmektedir. Bunun yanında açıkta satılan sütlerde bozulmanın önüne geçilebilmek için karbonat, soda, nişasta gibi yabancı maddeler katılabilmekte, yağı alınabilmekte ya da su katılabilmektedir. Dolayısıyla bu sütlerle yapılacak sütlü tatlıların tüketilmesi, hastalıklara davetiye çıkartacaktır. Bu nedenle sütlü tatlıların yapımında da ısıl işlemden geçirilerek paketlenmiş, ambalajlı sütler kullanılmalıdır.
Ev dışında da gerekli soğuk ortamlarda muhafaza edilen süt ürünleri ve sütlü tatlıların tüketilmesi önemlidir. Düşük fiyat için kayıt dışı, merdiven altı işletmelerde üretilen ürünlerden kesinlikle uzak durulmalıdır.”
Bu tehlikelerden korunmanın en güvenli yolunun kayıtlı, onaylı işletmelerde üretilen ambalajlı ürünlerin tüketilmesi olduğuna dikkat çeken ASÜD Başkanı Harun Çallı, “Ambalajlı süt ve süt ürünlerinin üretiminde kullanılan çiğ sütün sağımından, satış noktalarına ulaşıncaya kadar geçen her safhası, sanayicimizin kontrolü altındadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın denetimine tabi işletmelerde üretilen ürünler, ambalajlarında belirtilen süre uyarılarına dikkat edilerek tüketiciler tarafından güvenle tüketilebilir” dedi.
(9)