Antibiyotiklerin yem katkı maddesi olarak kullanımının yasak olduğunu hatırlatan TÜBA Gıda Beslenme Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Kazım Şahin, “Ancak tıpkı insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da herhangi bir enfeksiyon görüldüğünde antibiyotikler verilebilir ve hayvan kesilmeden bir hafta önce ilaç kullanımına son verilir. Dolayısıyla antibiyotiklerin ette veya yumurtada birikimi ve dolayısıyla insanlara geçişi engellenir. Yani normal koşullarda antibiyotikler hayvanlarda büyümeyi artırıcı amaçla kullanılmaz.” dedi.
Son yıllarda dünya gündeminden düşmeyen antibiyotik direnci konusu, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından düzenlenen “İnsan ve Hayvan Sağlığında Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Antibiyotik Dirençlilik Sempozyumu”nda ele alınacak. TÜBA’nın bilim temelli rehberlik ve danışmanlık işlevi çerçevesinde düzenlenen sempozyum, 3 Haziran 2016 tarihinde Green Park Hotel Ankara’da gerçekleştirilecek.
TÜBA Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu tarafından düzenlenen sempozyumda, halk sağlığını tehdit eden önemli sorunlardan biri olan antibiyotik direnç sorunu, insan ve hayvan sağlığında antibiyotiklerin akılcı kullanımı ve gıda tüketiminde antibiyotik dirençliliği gibi konular ele alınacak. Güncel önemli bir sorun olan insan ve hayvanlarda akılcı antibiyotik kullanımı ve gıdalarda antibiyotik direnci ile ilgili sempozyum sonunda hazırlanacak rapor, toplumsal farkındalığa ve ilgili ulusal stratejilerin geliştirilmesine katkı amacıyla kamuoyu ve ilgili kurum veya kuruluşlarla paylaşılacak.
TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Kazım Şahin, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, Bilim, Sanayi Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan’ın açılış konuşmalarıyla başlayacak olan sempozyumda; YÖK Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, TÜBA Konsey Üyesi ve TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Durali Koçak ile rektör ve dekanların yanı sıra tıp fakülteleri enfeksiyon hastalıkları ve tıbbi mikrobiyoloji; veteriner fakülteleri mikrobiyoloji ve beslenme; sağlık bilimleri fakülteleri beslenme ve diyetetik bölümü öğretim üyeleri, fen fakültelerinin ilgili öğretim üyeleri, konu ile ilgili kamu ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, ilgili dernek yöneticileri de yer alacak.
Antibiyotik direnci küresel bir sorun!
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan TÜBA Gıda Beslenme Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Kazım Şahin, son yıllarda yapılan çalışmalarda elde edilen bulguların da gösterdiği gibi modern tıbbın temelini oluşturan antibiyotiklerin bilinçsizce, aşırı ve yanlış kullanımı sonucu oluşan direncin küresel bir probleme dönüştüğünün altını çizdi. Şahin, “Enfeksiyonlara karşı kullanılan antibiyotiğin belli bir bakteriyi öldürme veya üremesini durdurma özelliği, bilinçsiz ve aşırı kullanımla kayboluyor ve dirençli hale gelen bakteri, antibiyotik karşısında hayatta kalarak çoğalmaya devam ederken, hastalığın daha uzun sürmesine veya kötüleşmesine yol açıyor” diye konuştu.
Amerikan Mikrobiyoloji Cemiyeti’nin dergisinde yayımlanan bir çalışmada; 49 yaşındaki bir kadında uygulanan tüm tedavilere olumsuz yanıt veren bir bakteri tespit edildiğini vurgulayan Prof. Dr. Kazım Şahin, “Bu sonuç da gösteriyor ki; tıp camiasının konu hakkında ciddi adımlar atması ve gerekli önlemleri hızla alması gerekiyor.” dedi.
Aynı zamanda dirençli bakterilerin hayvandan hayvana veya hayvandan insana geçen hastalıkların yaygınlaşmasına yol açabildiğini ifade eden Şahin, Dünya Sağlık Örgütü’nün de bu konuya dikkat çektiğini vurguladı. Şahin “Tam da bu noktada antibiyotik dirençliliği konusunu masaya yatırmak ve bu konuda oluşturulabilecek stratejilere katkıda bulunmak, gıdalarda antibiyotik dirençliliği konusunda toplumu aydınlatmak, toplumun akılcı antibiyotik kullanımı konusunda bilinçlendirilmesine katkıda bulunmak amacıyla TÜBA Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu olarak bu sempozyumu düzenliyoruz” ifadelerini kullandı.
Hayvanlarda antibiyotik kullanımı
TÜBA Gıda Beslenme Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Kazım Şahin, antibiyotiklerin hayvanlarda kullanımına da açıklık getirdi. Şahin, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı antibiyotiklerin yem katkı maddesi olarak kullanılmasını yasakladı. Ancak tıpkı insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da herhangi bir enfeksiyon görüldüğünde antibiyotikler verilebilir ve hayvan kesilmeden bir hafta önce ilaç kullanımına son verilir. Dolayısıyla antibiyotiklerin ette veya yumurtada birikimi ve dolayısıyla insanlara geçişi engellenir. Yani normal koşullarda antibiyotikler hayvanlarda büyümeyi artırıcı amaçla kullanılmaz.” dedi.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(105)